Tag: odżywianie

Dieta cud: jedzenie instynktowne, czyli o tym, żeby jeść jak zwierzę

Jesteśmy karmieni przekonaniem, że wszystko, co zwierzęce, jest nieludzkie i niecywilizowane, zatem kiedy objadamy się nadmiernie i puchniemy, mówimy o sobie, że jemy, jak zwierzę. Nic jednak bardziej mylnego, skoro zwierzę je z subtelnością dziś już nam nie znaną, to znaczy tylko tyle, ile podpowiada mu instynkt. Zwierzę je to, co czuje, że jest mu potrzebne i dzięki temu nie...

Czytaj dalej

Czy cytrusy są dla nas?

Oczywistym jest fakt pyszności pomarańczy czy mandarynki, a także ich zdrowotnych wartości, wydaje się, że nic, co zdrowe, nie może nam być obce, a jednak prawdopodobne jest to, że cytrusy pochodzące z innego, od naszego klimatu nie zostały dla nas stworzone. Czuć to po smaku, który jest tym bardziej daleki od pierwotnego, im dalej od swojego miejsca zakwitnięcia: pomarańcza, które...

Czytaj dalej

Czy spożywanie ogórka z pomidorem jest szkodliwe?

Powiada się, że tak. Ogórki rozkładają zawartą w pomidorach witaminę C, dlatego połączone razem w sałatce greckiej, są jak miska pełna niczego. Dobry sam w sobie ogórek i pomidor spożywane jednocześnie zamieniają się wzajemnie w atrapy warzyw, gdyż ogórek niweluje wartości pomidora. Tym samym zjadamy znakomite produkty naturalne, a jednak nic wartościowego nie jemy, bo wedle badań naukowych warzywa te...

Czytaj dalej

Jak wydostać się z niesłodkiego uzależnienia od słodyczy?

Słodycze są słodkim bagienkiem, w które człowiek zapada się nie chcąc się ratować. Zamiast szukać wyjścia ze słodkiego zapadnięcia, on woli zapadać się bardziej, ręka jego nie szuka drugiej ręki, ale drugiego batonika, nie chce wolności, chce już tylko słodkości. A jednak, gdyby przyjrzeć się bliżej słodyczy zawartej w słodyczach, to rozpuści się jej wspaniałość, jak czekolada w dłoni, król...

Czytaj dalej

Kapusta kiszona: nic jej nie pokona!

Stara wiedźma znad rozlewiska swoimi stopami potrafiła działać na kapustę, jak Andrzej Gołota na przeciwników, z tą jednak różnicą, że ugniatana przez kobietę kapusta stawała się tym lepsza, im więcej zadawano jej ciosów. Wydawała ona z siebie kwaśne soki i w nich fermentowała, a wraz z bakteriami tworzyła świetną potrawkę leczniczą działającą w wielu kierunkach. Kapusta kiszona leczy florę żołądkową,...

Czytaj dalej

Sposoby na płaski brzuch

Przechadzając się parkiem, spacerując po obrzeżach miast, czy po prostu zażywając czystego powietrza poza metropolią można zauważyć jedno szczególnie nasilające się zjawisko – ludzie uprawiają sport. Biegają, jeżdżą na rowerach czy rolkach. Nie trzeba mieć nagrody Nobla, aby uświadomić sobie, że w temacie dobrego wizerunku i smukłej sylwetki coś na przestrzeni lat się zmieniło. Oczywiście na lepsze. Dzisiaj modnie jest...

Czytaj dalej

Czy płatki owsiane są energetyczne?

Czy płatki owsiane mogą dodać człowiekowi końskiej energii, która pozwoli mu przenieść górę, a potem ryknąć z jej szczytu „och, jak pięknie jest żyć!”? Nie od dzisiaj wiadomo, że tak małe płatki, które swoją prostotą wydają się pocieszne, są w gruncie rzeczy jednym z trzech najbardziej odżywczych i energetycznych produktów świata, a jak twierdzi prof. Henryk Gąsiorowski z Poznania, są...

Czytaj dalej

Popularne diety - na czym polegają, jakie są ich wady i zalety?

Współczesne społeczeństwo przywiązuje dużą wagę do wyglądu zewnętrznego. "Dobry" wygląd świadczy o tym jak jesteśmy postrzegani przez innych. Bycie fit nie tylko jest modne i korzystne, ale i pozwala nam czuć się młodziej i zdrowiej, przy czym podnosi samoocenę oraz kształtuje takie cechy jak cierpliwość, samozaparcie, punktualność czy asertywność. Lecz nie wszystkie diety pasują do każdego... Zatem, jaką dietę wybrać...

Czytaj dalej

Co jeść, aby uniknąć depresji?

Wielu z nas nie jest świadomych tego, że to co zjadamy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, a przede wszystkim na samopoczucie. Niejednokrotnie produkty, które spożywamy wyczerpują nasz organizm, co może prowadzić nawet do stanów depresyjnych. Jeśli chcemy zwalczyć depresję lub po prostu jej uniknąć możemy spróbować poszukać przyczyny właśnie w naszym jadłospisie. Niekoniecznie trzeba od razu wybrać się do...

Czytaj dalej

10 powodów, dla których warto spożywać warzywa strączkowe

Badania historyczne dowodzą, że jednym z pierwszych pokarmów ludzkości i podstawą żywieniową całego świata były nasiona roślin strączkowych. Nasiona bobu zjadano już w epoce kamienia. Niemniej ważną jest soczewica, o której to wspomniano w Piśmie Świętym, a soja traktowana przez Chińczyków za roślinę świętą spożywana jest od ponad 5 tysięcy lat. Dlaczego są tak ważne dla ludzi? Otóż są skarbnicą...

Czytaj dalej

Właściwości siemienia lnianego

Siemię lniane nie jest szczególnie sławne na naszych kuchennych półkach. Nasiona lnu są dość niedoceniane. Wynika to głównie z niewiedzy, gdyż jest to naprawdę świetny produkt, w który każdy z nas wcześniej czy później powinien się wyposażyć. Dlaczego? Otóż siemię lniane zawiera wiele zdrowotnych właściwości i to nie tylko w dziedzinie kulinarnej! Warto zapoznać się z tymi małymi, płaskimi, brązowymi...

Czytaj dalej

Jedzmy kasze, bo warto!

Znane od wieków stanowiły podstawę żywieniową ludności całego świata. Często gościły na stołach ubogich, prostych ludzi, ale doceniali je także zamożni władcy – królowały w jadłospisie Kazimierza Wielkiego czy Władysława Jagiellończyka. To wszystko dzięki dużemu wyborowi gatunków oraz szerokiemu wachlarzowi sposobów przyrządzania tych ziarenek. Kasza pochodzi z pełnych ziaren, w skutek czego jest bogata w cenne minerały, witaminy oraz błonnik....

Czytaj dalej