ORZECHY I BAKALIE – są bogatym źródłem selenu, odpowiedzialnego za właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz tarczycy. Selen zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych, chroni serce, jest doskonały w walce z depresją, nerwicą i przemęczeniem organizmu. Orzechy są bogate w witaminę B i E oraz są cennym źródłem kwasów omega-3, żelaza, miedzi, potasu, fosforu, tryptofanu i magnezu. Bakalie zawierają cukry proste, które szybko podnoszą poziom glukozy oraz serotoniny.
TŁUSTE RYBY I OWOCE MORZA – zawierają kwasy omega-3, które doskonale wpływają na pracę serca, zapobiegają starzeniu się komórek, hamują rozwój demencji a do tego działają antynowotworowo. Spożywanie kwasów omega-3 ochrania przed stanami depresyjnymi, dobrze wpływa na rozwój intelektualny człowieka, zmniejsza stres i wprowadza nas w dobry nastrój. Rybami zawierającymi najwięcej cennych kwasów są makrela, tuńczyk i łosoś.
GORZKA CZEKOLADA – zawiera substancje o właściwościach psychoaktywnych. Jest źródłem żelaza, magnezu, cynku i selenu. Po zjedzeniu czekolady organizm w szybkim czasie wydziela hormony szczęścia (serotoniny, endorfiny), które wprowadzają nas w błogi nastrój. Wspomagane są także procesy myślowe, a wszystko za sprawą kwasu foliowego oraz węglowodanów.
WARZYWA I OWOCE – te zawierające beta – karoten (marchew, brzoskwinie, pomidory) oraz bogate w witaminę C (truskawki, cytrusy, żurawina). Zawarte w nich witaminy wzmacniają nasz organizm oraz chronią przed przeziębieniami, chorobami wirusowymi, nowotworami, nadciśnieniem i cukrzycą.
KAWA – kofeina w niej zawarta pobudza organizm i uwalnia adrenalinę. Ta natomiast zwiększa zdolność koncentracji poprzez niwelowanie uczucia senności i zmęczenia.
NAPAR Z DZIURAWCA – ma silne działanie antydepresyjne i uspokajające. Napar posiada również właściwości rozkurczające mięśni gładkich przewodu pokarmowego, dróg żółciowych i naczyń krwionośnych.
SUSZONE OWOCE – zawierają cukry proste i węglowodany złożone, które wprowadzają organizm w dobry nastrój oraz sprawiają dłuższe wrażenie sytości.
WĘGLOWODANY ZŁOŻONE – poprawiają nastrój, koncentrację i funkcjonowanie układu serotoninergicznego. Glukoza jest niezbędna, aby uniknąć depresji a miarowe i systematyczne dostarczanie jej organizmowi zawdzięcza się właśnie węglowodanom złożonym. Szukajmy ich w produktach pełnoziarnistych, płatkach zbożowych, warzywach i owocach.
BIAŁKO – pobudza nas do działania i poprawia aktywność organizmu. Produkty bogate w białko, które powinniśmy wybrać to np. chude sery, jogurty, chude mięso indycze i rybie oraz produkty sojowe.
TRYPTOFAN – jest niezbędny przy powstawaniu hormonów szczęścia. Znajdziemy go w jajkach, rybach, twarogu, żółtym serze i mięsie.
MAGNEZ – wpływa na zaburzenia snu, łagodzenie lęków i stanów rozdrażnienia, ogólną wydolność psychiczną i fizyczną. Niedobór u ludzi walczących z depresją można uzupełnić spożywaniem np. zbóż, orzechów, musli, migdałów, czekolady.
CYNK I CHROM – najczęstsze przyczyny depresji wywołane są właśnie brakiem cynku i chromu w organizmie. Należy swoją dietę uzupełnić w m.in. pełnoziarniste pieczywo, jajka, pomidory, mięso i ziarna.
WITAMINY Z GRUPY B – są odpowiedzialne za stymulację wydzielania dopaminy i serotoniny. Bogate w nie produkty to: jogurty, płatki owsiane, kasza gryczana, orzechy, warzywa liściaste, chuda wołowina i drób, soja, fasola, groch, jajka i pełnoziarniste pieczywo.
SELEN – nerwy i szybka irytacja to wynik braku selenu w organizmie. Produkty bogate w selen to np. pestki dyni i słonecznika, pomidory, brokuły, ryby, orzechy, pełne ziarno, fasola, chude mięso.
ŻELAZO – jego brak prowadzi do anemii, osłabienia i przygnębienia. Należy uzupełnić dietę w pietruszkę, szpinak, buraki, ryby, mięsa i zboża.
KWAS FOLIOWY – niedobór grozi anemią. Reguluje wzrost i funkcje wszystkich komórek oraz decyduje o dobrym samopoczuciu psychicznym. Występuje w szpinaku, sałacie, szparagach, brokułach, kapuście, brukselce i kalafiorze.
Naszą kondycję poprawi również ładnie podane jedzenie, nasze ulubione danie lub to, na co akurat mamy największą ochotę. Wrażenia smakowe i wzrokowe mają wielki wpływ na nasz stan psychiczny.
Komentarze (0)