Kapusta kiszona: nic jej nie pokona!

Oceń:
(0 głosów)
Kapusta kiszona: nic jej nie pokona!

Stara wiedźma znad rozlewiska swoimi stopami potrafiła działać na kapustę, jak Andrzej Gołota na przeciwników, z tą jednak różnicą, że ugniatana przez kobietę kapusta stawała się tym lepsza, im więcej zadawano jej ciosów. Wydawała ona z siebie kwaśne soki i w nich fermentowała, a wraz z bakteriami tworzyła świetną potrawkę leczniczą działającą w wielu kierunkach. Kapusta kiszona leczy florę żołądkową, wzmacnia odporność organizmu, chroni przed powstawaniem raka, doskonale wspomaga proces odchudzania, zatrzymuje proces starzenia, wzmacnia włosy, skórę i paznokcie. Mogłaby z powodzeniem stać w wielkiej beczce na półce w aptece i stamtąd być dla nas jednocześnie obiadem i lekiem. A nic wspanialszego niż jedzenie mądre, które w swoim smaku ma zdrowie, a w swoim zdrowiu ma smak.

Kapusta zajmuje czołowe miejsce wśród produktów naturalnych, które nas leczą. Już jej kształt głowy zdradza, że mądrością nie ustępuje wykształconym lekarzom. Kapustę można stosować zewnętrznie (na: zapalenie oskrzeli, katar, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, egzemę, opryszczki, trądzik, odmrożenia, oparzenia, stłuczenia) oraz wewnętrznie (na: dolegliwości gastryczne, jelitowe, układ oddechowy oraz ogólne osłabienie). Zawierając duże ilości żelaza, magnezu i miedzi skutecznie pomaga w leczeniu anemii. Kapusta kiszona natomiast przywraca organizmowi jego naturalną florę, oczyszczając ją z nadmiaru wielce szkodliwych rodników powstałych na skutek tzw. diety śmieciowej, zanieczyszczonego środowiska, czy też np. palenia papierosów. Co ważne więc, kapusta kiszona ma działanie oczyszczające dla naszego organizmu, nie pozwala na zagnieżdżenie się w nim rzeczy, których twórcze działanie sprowadza się jedynie do rozwoju nowotworu, broni ona czystości organizmu, jak pokuta od grzechu.

Należy wiedzieć, że kiszonka powstaje w wyniku fermentacji kapusty, pod wpływem której cukry kapusty ulegają przekształceniu w kwas mlekowy, stanowiący naturalny związek konserwujący kapustę. Należy jednak wystrzegać się kapusty z opakowań detalicznych, gdyż przepakowywana kiszonka narażona jest na stratę cennych składników pod wpływem działania powietrza, światła oraz wysokiej temperatury w przypadku kapusty pasteryzowanej. Kapusta kiszona poddana pasteryzacji najpewniej jest kapustą nienajlepszej jakości, której proces fermentacji uległ nieprawidłowemu kierunkowi. Kiszona kapusta w opakowaniu posiada dłuższy termin ważności, a jednak jako produkt jest niepełnowartościowa.

Kwas mlekowy wytworzony w wyniku fermentacji kapusty dobroczynnie wpływa na przewód pokarmowy: usprawnia pracę jelit, likwiduje zaparcia, przywraca odpowiednią mikroflorę jelitową po antybiotykoterapii i działa wzmacniająco na nasz układ odpornościowy. Kapusta kiszona w swoich 100 g posiada tyle witaminy C, ile ma cała cytryna. Co więcej, kapusta zawiera prawie wszystkie witaminy z grupy B (odpowiedzialne za działanie naszego układu nerwowego), witaminy E, K, P oraz sporo soli mineralnych. Kiszona kapusta ma mniej cukrów niż surowa, ale jest za to lekko strawna i ma mniej kalorii. Zapewnia nam dłuższe uczucie sytości, a więc jest dobra na odchudzanie. Kiszonka dobrze reguluje ciśnienie krwi, a usprawniając pracę krwi oraz jelit wpływa na polepszenie naszego nastroju, a także dodaje nam energii.

Szklanka soku z kiszonej kapusty doskonale oczyszcza żołądek zapewniając nam poczucie lekkości, a przy tym pewnej sytości, a także zadowolenia. Pita rano lub wieczorem oczyści nas i przygotuje do lepszego przeżywania dnia.

Autor: Joanna

Komentarze (0)

Inne artykuły

Moda na smoothies

Owocowo-warzywne, kolorowe, pyszne, niezwykle dobrze zaspakajające pragnienie, ale przede wszystkim bardzo zdrowe SMOOTHIES są dzisiaj znane i lubiane na całym świecie. Ten popularny napój to tak naprawdę soczysta mieszanka zmiksowanych i schłodzonych owoców. Orzeźwiające smoothies...

Czytaj dalej

Zero Waste - jak nie marnować rzeczy i jedzenia?

Coraz większą popularnością cieszy się styl życia Zero Waste, zgodnie z którym człowiek stara się generować jak najmniej opadów, by zadbać o środowisko. Czasy konsumpcjonizmu przemijają na rzecz stylu życia naszych babć, kiedy zepsute rzeczy...

Czytaj dalej

Kwas chlebowy – o napoju i upojeniu

Kwas chlebowy jest napojem naturalnym, powstającym poprzez fermentację chleba z dodatkiem cukru lub owoców. Jego gorzki smak zawiera w sobie wspomnienie dobrego piwa, ale także historię Słowian, którzy pili i ważyli go już w X...

Czytaj dalej

Co z tym zdrowiem?

Czym jest zdrowie i skąd się bierze? Wydaje się, że odpowiedź na to pytanie jest oczywista: to dobrze działająca mechanika ciała, która pozwala nam na wykonywanie szeregu czynności. Takie podejście rodzi z kolei oczywistą konkluzję:...

Czytaj dalej
Więcej artykułów