Badania historyczne dowodzą, że jednym z pierwszych pokarmów ludzkości i podstawą żywieniową całego świata były nasiona roślin strączkowych. Nasiona bobu zjadano już w epoce kamienia. Niemniej ważną jest soczewica, o której to wspomniano w Piśmie Świętym, a soja traktowana przez Chińczyków za roślinę świętą spożywana jest od ponad 5 tysięcy lat. Dlaczego są tak ważne dla ludzi? Otóż są skarbnicą niezbędnego białka. Mogą zastąpić produkty mięsne, dostarczają składników niezbędnych do funkcjonowania organizmu. Posiadają ogrom zdrowotnych właściwości i są łatwo dostępnym produktem na rynku. Warto przyjrzeć się szerokiej gamie ich zastosowania w naszym jadłospisie.
Powody, dla których warto wdrożyć warzywa strączkowe do naszej diety:
- Regulacja czynności przewodu pokarmowego i wspomaganie trawienia.
Odpowiednia obróbka i przygotowanie warzyw sprawiają, że organizm przyzwyczaja się do nich a wzdęcia odchodzą w niepamięć. Wypierają szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans oraz regulują proces defekacji (wypróżniania). Wszystkie warzywa strączkowe wymagają wcześniejszej obróbki, 8-12 godzin namaczania (4 części wody na 1 część ziaren) i zmiana wody przed gotowaniem gwarantują pozbycie się czynników powodujących dolegliwości gastryczne. Do potraw można dodać też kminek, koper włoski, czosnek lub majeranek, czyli przyprawy zapobiegające wzdęciom.
- Bogate źródło białka i błonnika.
Zjadając strączki dbamy o zdrowie naszych kości. Wzmacniana jest nasza tkanka mięśniowa. Obecny, wysoko przyswajalny błonnik skraca czas trawienia poprzez wspomaganie pracy jelit, wspiera rozwój pozytywnej flory bakteryjnej oraz zmniejsza ryzyko chorób serca i nowotworów. Garść warzyw to połowa zalecanej dziennej dawki błonnika. Zawierają rozpuszczalne i nierozpuszczalne włókna odpowiedzialne za wchłanianie płynów i zapobieganie zaparciom.
- Stabilizacja cukrów we krwi.
Nasiona strączkowe równoważą cukier poprzez zawarte w nich włókna nierozpuszczalne, które opóźniają drogę cukru do krwi. Obniżają poziom insuliny i zwalczają ryzyko zachorowania na cukrzycę.
- Zapobieganie powstawania nowotworów oraz hamowanie rozwoju ich komórek.
Warzywa strączkowe poprzez zawarte w nich błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na nowotwór. Redukują zachorowania na raka jelita grubego poprzez blokowanie polipów przed ewaluacją w tkankę nowotworową.
- Świetny zamiennik mięsa dla wegetarian.
Dostarczają niezbędnych aminokwasów, które nie równają się z tymi zawartymi w produktach zbożowych. Ważną rolę odgrywa tu również ilość białka, niezbędnego w każdej diecie.
- W połączeniu z mięsem lub nabiałem zwiększają przyswajalność białek.
Można śmiało łączyć na talerzu warzywa strączkowe wraz z mięsem, jajkami, serami.
- Duża zawartość witamin oraz soli mineralnych.
Dostarczają do naszego organizmu duże pokłady witamin z grupy B (ułatwiających przyswajanie błonnika, korzystnie wpływających na kondycję układu nerwowego i wygląd naszej skóry), A i C, a do tego wapń, żelazo (pierwiastek konieczny do wytworzenia czerwonych krwinek), fosfor, potas, magnez, miedź, cynk, jod i kwas foliowy.
- Niski indeks glikemiczny.
To bardzo dobry znak, gdyż po spożyciu warzyw strączkowych energia uwalniana jest stopniowo i powoli. Dla osób będących na diecie to świetne rozwiązanie, ponieważ nie zmusza do sięgania po przekąski między posiłkami.
- Obniżanie poziomu złego cholesterolu.
Należy spożywać jedną porcje warzyw strączkowych dziennie, aby znacząco obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL). Zmniejsza się także ryzyko zachorowań na groźne choroby serca i układu krążenia.
- Dieta wyszczuplająca.
Nasiona i warzywa strączkowe są ubogie w tłuszcze a spożycie ich czyni nas sytymi. Włączenie ich do diety pomaga w redukcji zbędnych kilogramów.
Do warzyw strączkowych zaliczamy bób, ciecierzycę, soczewicę (zieloną, pomarańczową, brązową), fasolę (mung, jaś, azuki, czarną, nerkowatą, szparagową, peruwiańską, flażolet), soję, groch (siewny, zielony, cukrowy, egipski). Możemy z nich przygotować zupy, sosy, przeciery. Stanowią doskonały dodatek do sałatek czy mięs. Jeśli nie mamy czasu na ich moczenie możemy kupić gotowe, w puszce. Należy także pamiętać o przyprawianiu dań dopiero pod koniec gotowania, gdyż wcześniejsze sprawi, że strączki będą twarde.
Komentarze (0)