Właściwości siemienia lnianego

Oceń:
(1 głos)
Właściwości siemienia lnianego
fot. elenathewise (photodune.net)

Siemię lniane nie jest szczególnie sławne na naszych kuchennych półkach. Nasiona lnu są dość niedoceniane. Wynika to głównie z niewiedzy, gdyż jest to naprawdę świetny produkt, w który każdy z nas wcześniej czy później powinien się wyposażyć. Dlaczego? Otóż siemię lniane zawiera wiele zdrowotnych właściwości i to nie tylko w dziedzinie kulinarnej! Warto zapoznać się z tymi małymi, płaskimi, brązowymi nasionkami, gdyż niejednokrotnie mogą okazać się niezbędne w naszym codziennym życiu. Dawniej siemię lniane można było kupić tylko w aptekach i sklepach zielarskich. Dzisiaj mamy ułatwione zadanie, gdyż nasiona znajdują się praktycznie w każdym markecie. Dodatkowym plusem jest niska cena, bowiem za 1 kg cennych nasion nie zapłacimy więcej niż 10 zł. Mają one szeroki wachlarz zastosowań w różnych dziedzinach życia. 

Wartości odżywcze

Siemię lniane jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, lecytynę, witaminę E oraz cynk. Zawiera substancje śluzowe. Obfituje w zdrowe tłuszcze, błonnik, łatwo przyswajalne białka, fitoskładniki i antyoksydanty, witaminy B1, B6, kwas foliowy, magnez, żelazo, wapń, potas, bor i cynk.

Jak i ile spożywać?

Nasionek nie powinniśmy spożywać bezpośrednio, gdyż mogą zatkać nasz przewód pokarmowy. Jeżeli myślimy o wprowadzeniu siemienia lnianego do naszego codziennego jadłospisu to nie ma nic prostszego od zmielenia nasion i posypywania niewielką ich ilością wszystkiego, co tylko możemy (od kanapki, przez zupę, do sałatki). Jego neutralny smak nie zrobi różnicy w potrawie a tylko udoskonali ją o jakże cenny składnik! Pamiętajmy jednak o tym, aby nie kupować go w zmielonej wersji (gdyż cenne właściwości łatwo się utleniają) i w miarę możliwości starać się mielić tuż przed użyciem. Możemy także zrobić wywar z łyżki siemienia lnianego, który po przecedzeniu jest gotowy do picia. Większa ilość dodanych ziaren spowoduje powstanie „kisielu”, który doskonale sprawdzi się w leczeniu zewnętrznym oraz w schorzeniach wewnętrznych. 2 łyżki  nasion to optymalna dzienna dawka, po której będziemy czuć korzystne zmiany.

Leczenie

zewnętrzne:

  • w postaci okładu leczy trądzik i nawilża suchą skórę,
  • kompres z siemieniem lnianym przykładany do powieki całkowicie likwiduje jęczmień czy gradówkę,
  • łagodzi i leczy oparzenia oraz pękania skóry,
  • działa kojąco i zdrowotnie na świąd skóry i wysypki,
  • można stosować u niemowląt w celu nawilżania skóry.

wewnętrzne:

  • zapobiega zaparciom,
  • wspiera organizm przy biegunce,
  • działa osłonowo przy kuracji antybiotykowej,
  • łagodzi podrażnienia przewodu pokarmowego,
  • reguluje uczucie głodu i sytości,
  • obniża poziom cholesterolu we krwi (dzięki lecytynie),
  • leczy nadciśnienie tętnicze.

Idealnie nadaje się jako pomoc w walce ze zgagą, z kaszlem, chrypą, zapaleniem oskrzeli, przekwitaniem, owrzodzeniem, nieżytach i bólu żołądka, dwunastnicy i jelit. Jest świetnym środkiem antynowotworowym, przeciwmiażdżycowym i przeciwzapalnym o działaniu moczopędnym.

Uroda

Siemię lniane stosowane w formie odżywki wzmacnia strukturę włosów, idealnie pielęgnuje cerę suchą, tłustą i mieszaną, reguluje poziom wydzielania sebum, odtyka pory, przez co zapobiega powstawaniu zaskórników. Aby wzmocnić i utwardzić paznokcie wystarczy przez 10 minut moczyć je w uzyskanym po ugotowaniu nasion „kisielu”.

Dieta/odchudzanie

Nasiona lnu są świetnym produktem dla osób odchudzających się. Bogactwo zdrowego tłuszczu i błonnika wypiera niską ilość węglowodanów. Zawarte w siemieniu lnianym lignany odpowiadają za  zwiększenie tempa przemiany materii. Zamienia on pożywienie na energię, pobudza żółć do rozkładu tłuszczów, przyspiesza metabolizm, co prowadzi do prostej utraty kilogramów. 2 łyżki oleju lnianego dodane do potrawy pomagają rozwiązać problem niezdrowego cholesterolu a siemię lniane dodawane do potraw sprawia długie uczucie sytości.

Uwaga!

Siemię lniane posiada również kilka złych stron, które nie wystąpią, jeśli będziemy rozmyślnie zażywać nasionek. Na początku należy przyjmować je w małych ilościach, gdyż wysoka zawartość błonnika może działać drażniąco i przeczyszczająco, po kilku dniach możemy zwiększyć dawkę. Nasiona trzymamy w zamknięciu, mielimy tylko w razie potrzeby, ponieważ nie tracą wtedy cennych właściwości. Duża dawka surowych nasion posiada niewielkie pokłady związków cyjanowych, przy czym 2 łyżki dziennie nie stanowią zagrożenia.

Autor: Klaudia

Komentarze (0)

Inne artykuły

Chleb świętojański

Chleb od wieków uważany jest za symbol niebiańskiego pokarmu. Posiada on niezwykle sakralne znaczenie, ale nie w znaczeniu liturgicznym, a dogłębnie świeckim: człowiek z plonów, które zebrał od ziemi potrafił wytworzyć za pomocą własnych rąk,...

Czytaj dalej

Jedzmy kasze, bo warto!

Znane od wieków stanowiły podstawę żywieniową ludności całego świata. Często gościły na stołach ubogich, prostych ludzi, ale doceniali je także zamożni władcy – królowały w jadłospisie Kazimierza Wielkiego czy Władysława Jagiellończyka. To wszystko dzięki dużemu...

Czytaj dalej

Czy wątróbka leży nam na wątrobie?

Wątróbka zawiera wiele składników mineralnych, w tym szczególnie dobrze przyswajalne żelazo, cynk i miedź. Jest źródłem takich witamin jak A, D, B2, B12 oraz kwasu foliowego. Już 100 g wątróbki zawiera znaczną część dziennej dawki...

Czytaj dalej
Więcej artykułów