Żur w chlebie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4183
Żur w chlebie
fot. ? ? u m i ? r e ? / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 białe kiełbasy
  • 2 małe chleby prostokątne
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 l wody
  • 1 opakowanie gotowego żuru
  • 1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka
  • 1 kostka rosołowa
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kiełbasę zalać 1 l wody, dodać kostkę rosołowa, pokrojony drobno czosnek i gotować do miękkości kiełbasy. Kiedy kiełbasa się ugotuje - dodać do zupy gotowy żur, chrzan, majeranek i dobrze wymieszać. Całość zagotować, zdjąć z ognia, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Chleb przekroić z jednej strony przy samym końcu, wyciągnąć z niego środek i łyżką docisnąć pozostałą część chleba do skórki. Przygotowany chleb przełożyć na talerz, wlać do jego środka ugotowany żur i podawać do spożycia przykryty górną częścią chleba.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów