Żur w chlebie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4183
Składniki:
- 2 białe kiełbasy
- 2 małe chleby prostokątne
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany
- 1 l wody
- 1 opakowanie gotowego żuru
- 1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka
- 1 kostka rosołowa
- 0,5 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kiełbasę zalać 1 l wody, dodać kostkę rosołowa, pokrojony drobno czosnek i gotować do miękkości kiełbasy. Kiedy kiełbasa się ugotuje - dodać do zupy gotowy żur, chrzan, majeranek i dobrze wymieszać. Całość zagotować, zdjąć z ognia, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Chleb przekroić z jednej strony przy samym końcu, wyciągnąć z niego środek i łyżką docisnąć pozostałą część chleba do skórki. Przygotowany chleb przełożyć na talerz, wlać do jego środka ugotowany żur i podawać do spożycia przykryty górną częścią chleba.
Komentarze (0)