Duszone figi z gruszką i jogurtem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2360
Składniki:
- 400 ml wody
- 200 ml jogurtu greckiego
- 100 ml wody różanej
- 100 g brązowego cukru
- 4 suszone figi
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 kg gruszek faworytek
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Gruszki umyć, osączyć z wody, obrać je ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych, a miąższ pokroić w dużą kostkę i przełożyć do rondla. Suszone figi sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, pokroić na kawałki i dodać do gruszek w rondlu. Następnie zalać wodą różaną, wodą, zasypać cukrem oraz cynamonem, doprawić do smaku szczyptą soli, po czym postawić na średnim ogniu i zagotować. Po zagotowaniu odcedzić i przełożyć do miski. Całość polać jogurtem greckim.
Komentarze (0)