Pani puri

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 9887
Pani puri
fot. Rupamdas75 (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0
Pani puri to popularna, indyjska przekąska w formie kulek z mąki, faszerowanych głównie ziemniakami i ciecierzycą, podawana zazwyczaj na gorąco. Przez miejscowych zaliczana jest jako fast food i jest często sprzedawana na ulicy.

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonego chili w proszku
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • sól
  • 1/2 szklanki niegazowanej wody mineralnej
  • Na wypełnienie:
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki ciecierzycy w zalewie
  • 2 łyżki zielonego groszku w zalewie
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • Na sos:
  • 2 szklanki niegazowanej wody mineralnej
  • 2 zielone papryczki chili
  • 1 szklanka natki kolendry
  • 1 szklanka liści świeżej mięty
  • 1 łyżeczka przyprawy Pani Puri Masala
  • 1 łyżka solu z limonki
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Pozostałe:
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę pełnoziarnistą przesypać do miski i wymieszać ją z mielonymi nasionami kolendry, kminku i czarnym pieprzem. Wlać do tego stopniowo wodę mineralną i mieszać ręcznie do chwili, aż wyrobi się ciasto. Nakryć je ściereczką i odstawić na 10 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto podzielić na małe, równe kawałeczki i uformować z nich ręcznie kulki.

Stolnicę wysmarować olejem i rozwałkować na niej uformowane kulki na grubość 3 mm. Rozwałkowane ciasto włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego ojeju na patelni i smażyć je na rumiany kolor (smażone ciasto ponownie powinno przybrać kształt kulek). Po usmażeniu kulki z ciasta wyciągnąć łyżką cedzakową, odsączyć je z nadmiaru tłuszczu, lekko przestudzić i zrobić w nich wgniecenia palcem.

Przygotować wypełnienie: ziemniaki umyć, przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać je ze skóry i pokroić w drobną kostkę do miski. Groszek zielony i ciecierzycę odsączyć z zalewy i dodać do pokrojonych ziemniaków w misce. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić ją kostkę i dodać do składników w misce. Całość doprawić do smaku solą, mielonym kminkiem, wymieszać i przełożyć łyżeczką do usmażonych wcześniej kulek z ciasta.

Przygotować sos: papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić ja na małe kawałki. Miętę z kolendrą umyć, odsączyć z wody i przełożyć razem z pokrojoną papryczką chili do miksera. Wlać do tego wodę mineralną, wsypać przyprawę Pani Puri Masala, mielony kmin rzymski, sól, wlać do tego sok z limonki i całość dobrze zmiksować mikserem. Po zmiksowaniu wszystko przecedzić przez sito, a sam płyn przelać do miski i wyłożyć na talerz. Dodać do tego przygotowane wcześniej ciasto z wypełnieniem i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów