Pani puri
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 11155
Pani puri to popularna, indyjska przekąska w formie kulek z mąki, faszerowanych głównie ziemniakami i ciecierzycą, podawana zazwyczaj na gorąco. Przez miejscowych zaliczana jest jako fast food i jest często sprzedawana na ulicy.
Składniki:
- Na ciasto:
- 2 łyżeczki oleju
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonego chili w proszku
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- sól
- 1/2 szklanki niegazowanej wody mineralnej
- Na wypełnienie:
- 2 duże ziemniaki
- 2 czerwone cebule
- 2 łyżki ciecierzycy w zalewie
- 2 łyżki zielonego groszku w zalewie
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- Na sos:
- 2 szklanki niegazowanej wody mineralnej
- 2 zielone papryczki chili
- 1 szklanka natki kolendry
- 1 szklanka liści świeżej mięty
- 1 łyżeczka przyprawy Pani Puri Masala
- 1 łyżka solu z limonki
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki soli
- Pozostałe:
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę pełnoziarnistą przesypać do miski i wymieszać ją z mielonymi nasionami kolendry, kminku i czarnym pieprzem. Wlać do tego stopniowo wodę mineralną i mieszać ręcznie do chwili, aż wyrobi się ciasto. Nakryć je ściereczką i odstawić na 10 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto podzielić na małe, równe kawałeczki i uformować z nich ręcznie kulki.
Stolnicę wysmarować olejem i rozwałkować na niej uformowane kulki na grubość 3 mm. Rozwałkowane ciasto włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego ojeju na patelni i smażyć je na rumiany kolor (smażone ciasto ponownie powinno przybrać kształt kulek). Po usmażeniu kulki z ciasta wyciągnąć łyżką cedzakową, odsączyć je z nadmiaru tłuszczu, lekko przestudzić i zrobić w nich wgniecenia palcem.
Przygotować wypełnienie: ziemniaki umyć, przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać je ze skóry i pokroić w drobną kostkę do miski. Groszek zielony i ciecierzycę odsączyć z zalewy i dodać do pokrojonych ziemniaków w misce. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić ją kostkę i dodać do składników w misce. Całość doprawić do smaku solą, mielonym kminkiem, wymieszać i przełożyć łyżeczką do usmażonych wcześniej kulek z ciasta.
Przygotować sos: papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić ja na małe kawałki. Miętę z kolendrą umyć, odsączyć z wody i przełożyć razem z pokrojoną papryczką chili do miksera. Wlać do tego wodę mineralną, wsypać przyprawę Pani Puri Masala, mielony kmin rzymski, sól, wlać do tego sok z limonki i całość dobrze zmiksować mikserem. Po zmiksowaniu wszystko przecedzić przez sito, a sam płyn przelać do miski i wyłożyć na talerz. Dodać do tego przygotowane wcześniej ciasto z wypełnieniem i podawać do spożycia.
Stolnicę wysmarować olejem i rozwałkować na niej uformowane kulki na grubość 3 mm. Rozwałkowane ciasto włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego ojeju na patelni i smażyć je na rumiany kolor (smażone ciasto ponownie powinno przybrać kształt kulek). Po usmażeniu kulki z ciasta wyciągnąć łyżką cedzakową, odsączyć je z nadmiaru tłuszczu, lekko przestudzić i zrobić w nich wgniecenia palcem.
Przygotować wypełnienie: ziemniaki umyć, przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać je ze skóry i pokroić w drobną kostkę do miski. Groszek zielony i ciecierzycę odsączyć z zalewy i dodać do pokrojonych ziemniaków w misce. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić ją kostkę i dodać do składników w misce. Całość doprawić do smaku solą, mielonym kminkiem, wymieszać i przełożyć łyżeczką do usmażonych wcześniej kulek z ciasta.
Przygotować sos: papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić ja na małe kawałki. Miętę z kolendrą umyć, odsączyć z wody i przełożyć razem z pokrojoną papryczką chili do miksera. Wlać do tego wodę mineralną, wsypać przyprawę Pani Puri Masala, mielony kmin rzymski, sól, wlać do tego sok z limonki i całość dobrze zmiksować mikserem. Po zmiksowaniu wszystko przecedzić przez sito, a sam płyn przelać do miski i wyłożyć na talerz. Dodać do tego przygotowane wcześniej ciasto z wypełnieniem i podawać do spożycia.
Komentarze (0)