Gulasz barani w chlebie z piwem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3209
Składniki:
- 400 g mięsa baraniego bez kości
- 4 małe, okrągłe chlebki lub bułki
- 4 ziemniaki
- 3 łyżki oleju
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łodygi selera
- 1,5 szklanki piwa imbirowego
- 1,5 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 l bulionu warzywnego z kostki
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 świeża gałązka tymianku
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Baraninę pokroić w kostkę. Chleby przekroić w górnej części i wydrążyć środki. Ziemniaki oraz marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Łodygi selera pokroić na kawałki. Mąkę przesypać do miski i wymieszać z pieprzem cayenne i szczyptą soli. Następnie w wymieszanych składnikach obtoczyć pokrojone mięso, przełożyć je na rozgrzany olej w rondlu i zrumienić. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną cebulę oraz obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Smażyć przez minutę, po czym wlać do tego przecier pomidorowy, bulion warzywny, wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Do zagotowanych składników dodać pokrojone pozostałe warzywa, wlać piwo, po czym wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu. Dodać także świeży tymianek i gotować do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego wydrążone wcześniej środki chlebów, wymieszać i szybko zagotować. Zagotowane ściągnąć z ognia i przelać do wydrążonych chlebów.
Komentarze (0)