Gulasz barani w chlebie z piwem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2929
Gulasz barani w chlebie z piwem
fot. Cloned Milkmen / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g mięsa baraniego bez kości
  • 4 małe, okrągłe chlebki lub bułki
  • 4 ziemniaki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łodygi selera
  • 1,5 szklanki piwa imbirowego
  • 1,5 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 świeża gałązka tymianku
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Baraninę pokroić w kostkę. Chleby przekroić w górnej części i wydrążyć środki. Ziemniaki oraz marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Łodygi selera pokroić na kawałki. Mąkę przesypać do miski i wymieszać z pieprzem cayenne i szczyptą soli. Następnie w wymieszanych składnikach obtoczyć pokrojone mięso, przełożyć je na rozgrzany olej w rondlu i zrumienić. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną cebulę oraz obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Smażyć przez minutę, po czym wlać do tego przecier pomidorowy, bulion warzywny, wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Do zagotowanych składników dodać pokrojone pozostałe warzywa, wlać piwo, po czym wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu. Dodać także świeży tymianek i gotować do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego wydrążone wcześniej środki chlebów, wymieszać i szybko zagotować. Zagotowane ściągnąć z ognia i przelać do wydrążonych chlebów.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów