Żurek w chlebie

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 894
Żurek w chlebie
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g białej surowej kiełbasy
  • 400 g szynki wędzonej
  • 300 ml zakwasu żurkowego
  • 200 wędzonego boczku
  • 4 małe okrągłe chlebki
  • 4 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 ziela angielskie
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Chlebki przekroić w górnej ich części i wydrążyć z nich środki. Boczek pokroić drobno i podsmażyć go w rozgrzanym rondlu bez tłuszczu. Do boczku dodać obraną ze skóry i pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek. Składniki te smażyć na średnim ogniu do zeszklenia. Następnie wlać do tego bulion warzywny oraz zakwas żurkowy, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, pokrojoną na kawałki szynkę wędzoną i białą, surową kiełbasę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, majerankiem i gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa. Wtedy wlać do tego śmietanę, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przelać do wydrążonych wcześniej chlebków. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek, przekroić na połowy i dodać do całości. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów