Zupa brokułowo-serowa w chlebie
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2252
Składniki:
- 230 g tartego sera cheddar
- 800 g bulionu warzywnego
- 4 okrągłe chlebki
- 2 szklanki mleka 2%
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 duże brokuły
- 2 łyżki masła
- 2 cebule
- 1 marchew
- sól
- pieprz czarny, świeżo zmielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
W okrągłych chlebkach wyciąć otwory nożem i wydrążyć z nich środki. Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Cebulę obrać ze skóry i pokroić ją w drobną kostkę. Brokuły pokroić w różyczki. Pokrojone brokuły wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody i blanszować je przez 2 minuty. Po tym czasie brokuły odcedzić na sicie i część z nich pozostawić do dekoracji zupy.
Następnie masło stopić w rondlu i dodać do niego pokrojoną wcześniej cebulę i startą marchew. Oba te składniki smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zeszklą. Wtedy dodać do tego zblanszowane brokuły i razem jeszcze smażyć przez 1,5 minuty.
Mąkę dobrze wymieszać z bulionem warzywnym, przelać do smażonych warzyw i gotować do ich miękkości. Wówczas wlać do tego mleko, wsypać połowę tartego sera cheddar (pozostałą połowę pozostawić do posypania gotowej zupy), potem całość doprawić do smaku szczyptą soli, świeżo mielonym pieprzem i zagotować. Po zagotowaniu wszystko ściągnąć z ognia i przelać chochelką do wydrążonych wcześniej chlebków.
Gotową zupę posypać pozostawionymi różyczkami brokułów, tartym serem cheddar i udekorować natką zielonej pietruszki.
Następnie masło stopić w rondlu i dodać do niego pokrojoną wcześniej cebulę i startą marchew. Oba te składniki smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zeszklą. Wtedy dodać do tego zblanszowane brokuły i razem jeszcze smażyć przez 1,5 minuty.
Mąkę dobrze wymieszać z bulionem warzywnym, przelać do smażonych warzyw i gotować do ich miękkości. Wówczas wlać do tego mleko, wsypać połowę tartego sera cheddar (pozostałą połowę pozostawić do posypania gotowej zupy), potem całość doprawić do smaku szczyptą soli, świeżo mielonym pieprzem i zagotować. Po zagotowaniu wszystko ściągnąć z ognia i przelać chochelką do wydrążonych wcześniej chlebków.
Gotową zupę posypać pozostawionymi różyczkami brokułów, tartym serem cheddar i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (1)
Bardzo fajny przepis. Zupa jest bardzo syta, jeśli się ją zje z "miską". :)