Żur niedźwiedzki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2092
Składniki:
- 2 l wywaru z wędzonki
- 0,5 l żuru ukiszonego z żytniej razowej mąki
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki świeżego chrzanu
- 150 ml śmietany
- 25 dkg białej kiełbasy
- 2 jajka śmietana
- szczypta majeranku
- ząbek czosnku
- sól
Opis przygotowania:
Białą kiełbasę ugotować. Do wywaru z wędzonki dodać żur oraz wszystkie podane wyżej przyprawy. Całość zagotować i zestawić z ognia. Po zestawieniu dodać śmietanę i wymieszać całość. Ugotować jajka na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek i pokroić na cząstki. Pokrojone jajka i ugotowaną kiełbasę białą wyłożyć na talerze i zalać żurem. Żur podajemy na gorąco z chlebem. Można go podać z ziemniakami (osobno).
Komentarze (0)