Żur niedźwiedzki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2092
Żur niedźwiedzki
fot. Autor: Dobromila, licencja: CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 2 l wywaru z wędzonki
  • 0,5 l żuru ukiszonego z żytniej razowej mąki
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki świeżego chrzanu
  • 150 ml śmietany
  • 25 dkg białej kiełbasy
  • 2 jajka śmietana
  • szczypta majeranku
  • ząbek czosnku
  • sól

Opis przygotowania:

Białą kiełbasę ugotować. Do wywaru z wędzonki dodać żur oraz wszystkie podane wyżej przyprawy. Całość zagotować i zestawić z ognia. Po zestawieniu dodać śmietanę i wymieszać całość. Ugotować jajka na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek i pokroić na cząstki. Pokrojone jajka i ugotowaną kiełbasę białą wyłożyć na talerze i zalać żurem. Żur podajemy na gorąco z chlebem. Można go podać z ziemniakami (osobno).

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów