Brokuł z cebulą w cieście w sosie pomarańczowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2957
Składniki:
- 1 duży brokuł
- 1 cebula
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Na sos pomarańczowy:
- 2 pomarańcze
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki cukru
- szczypta cynamonu
Opis przygotowania:
Brokuła umyć, pokroić na różyczki, ugotować w 1 l lekko osolonej wody i odcedzić.
Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z solą, wbić jajko, wlać wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 5 mm i pokroić na równe części. Następnie na ciasto nałożyć różyczki brokuła i pokrojoną w plastry cebulę. Całość zlepić i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju. Smażyć na złoty kolor, po czym wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.
Przygotować sos pomarańczowy: pomarańcze obrać i wycisnąć z nich sok. Do soku z pomarańczy dodać sok cytrynowy, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, szczyptę cynamonu i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać i dodać do składników na talerzu.
Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z solą, wbić jajko, wlać wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 5 mm i pokroić na równe części. Następnie na ciasto nałożyć różyczki brokuła i pokrojoną w plastry cebulę. Całość zlepić i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju. Smażyć na złoty kolor, po czym wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.
Przygotować sos pomarańczowy: pomarańcze obrać i wycisnąć z nich sok. Do soku z pomarańczy dodać sok cytrynowy, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, szczyptę cynamonu i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać i dodać do składników na talerzu.
Komentarze (0)