Omlet w chlebie z boczkiem i ziołami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1997
Składniki:
- 20 g wędzonego boczku
- 6 kromek czerstwego chleba chleba
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczki majeranku
- 0,5 ciepłej wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Chleb czerstwy pozbawić skórek i zmoczyć go ciepłą wodą w misce. Zmoczonym chlebem wyłożyć tortownicę o średnicy 30 cm. Boczek pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Do pokrojonego boczku wbić jajka, wsypać mąkę, majeranek, tymianek, doprawić do smaku szczypta soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami zalać tortownicę z chlebem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni. Piec do czasu całkowitego ścięcia się jajek, po czym wyciągnąć z piekarnika oraz formy i lekko przestudzić.
Komentarze (0)