Omlet w chlebie z boczkiem i ziołami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1997
Omlet w chlebie z boczkiem i ziołami
fot. Joelk75 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g wędzonego boczku
  • 6 kromek czerstwego chleba chleba
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczki majeranku
  • 0,5 ciepłej wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Chleb czerstwy pozbawić skórek i zmoczyć go ciepłą wodą w misce. Zmoczonym chlebem wyłożyć tortownicę o średnicy 30 cm. Boczek pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Do pokrojonego boczku wbić jajka, wsypać mąkę, majeranek, tymianek, doprawić do smaku szczypta soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami zalać tortownicę z chlebem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni. Piec do czasu całkowitego ścięcia się jajek, po czym wyciągnąć z piekarnika oraz formy i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów