Zupka chińska z żeberkami i jajkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1899
Zupka chińska z żeberkami i jajkami
fot. jonolist / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 6 łyżek oleju
  • 4 żeberka wieprzowe
  • 2 błyskawiczne pikantne zupki chińskie
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 płat nori
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Nori sparzyć wrzącą wodą na sicie i osączyć z jej nadmiaru. Żeberka wieprzowe podzielić na porcje, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, majerankiem i smażyć do miękkości w mocno rozgrzanym oleju na patelni. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z ognia i przełożyć do miski. Wsypać do tego zupkę chińska (makaron i przyprawy). Następnie zagotować 600 ml wody i na wrzątek wbić do niej jajka. Jajka gotować do chwili, aż same białka się zetną, wówczas razem z gotowaną wodą przelać je do miski z makaronem i smażonymi wcześniej żeberkami wieprzowymi. Całość wyłożyć pokrojonymi na małe kawałki sparzonym nori.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów