Shui Zhu Yu

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2361
Shui Zhu Yu
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów z mrożonego mintaja
  • 10 ziaren pieprzu syczuańskiego
  • 5 suszonych czerwonych papryczek chili
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 białka jaj
  • 1,5 l wody
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • natka zielonej kolendry
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz rozmrożonego mintaja umyć i osączyć z wody. Papryczki suszone pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Kapustę pekińską oraz łodygi selera pokroić na kawałki. Imbir obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i przełożyć go miski. Do miski wsypać również mielony, biały pieprz, granulowany czosnek, dodać białka jaj, po czym roztrzepać widelcem. Włożyć do tego rozmrożoną rybę i moczyć ją przez 10 minut. Po tym czasie namoczona rybę wyciągnąć z miski i oprószyć mąką. Następnie rozgrzać olej w rondlu i dodać do niego pokrojoną czerwoną papryczkę chili oraz ziarna pieprzu syczuańskiego. Smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Potem zalać je sosem sojowym, wodą, dodać do tego oproszoną mąką rybę i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu dodać kapustę pekińską, łodygi selera, wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, potrawę ściągnąć z ognia, przelać na talerz i udekorować natką zielonej kolendry

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów