Shui Zhu Yu
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2361
Składniki:
- 300 g filetów z mrożonego mintaja
- 10 ziaren pieprzu syczuańskiego
- 5 suszonych czerwonych papryczek chili
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 białka jaj
- 1,5 l wody
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 kapusta pekińska
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki mielonego białego pieprzu
- natka zielonej kolendry
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz rozmrożonego mintaja umyć i osączyć z wody. Papryczki suszone pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Kapustę pekińską oraz łodygi selera pokroić na kawałki. Imbir obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i przełożyć go miski. Do miski wsypać również mielony, biały pieprz, granulowany czosnek, dodać białka jaj, po czym roztrzepać widelcem. Włożyć do tego rozmrożoną rybę i moczyć ją przez 10 minut. Po tym czasie namoczona rybę wyciągnąć z miski i oprószyć mąką. Następnie rozgrzać olej w rondlu i dodać do niego pokrojoną czerwoną papryczkę chili oraz ziarna pieprzu syczuańskiego. Smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Potem zalać je sosem sojowym, wodą, dodać do tego oproszoną mąką rybę i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu dodać kapustę pekińską, łodygi selera, wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, potrawę ściągnąć z ognia, przelać na talerz i udekorować natką zielonej kolendry
Komentarze (0)