Sorbet z liczi i czarną herbatą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 2212
Składniki:
- 250 ml wody
- 4 kostki lodu
- 2 listka świeżej mięty
- 1 łyżeczka sypanej czarnej herbaty
- Na sorbet:
- 15 szt. owoców liczi
- 30 ml białego słodkiego wina wermut
- 2 łyżki wody różanej
- 1 białko jajka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka wody
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Zagotować wodę w czajniku i zaparzyć 1 łyżeczkę czarnej herbaty. Zaparzoną odcedzić, przelać do szklanki i przestudzić.
Przygotować sorbet: owoce liczi umyć, obrać ze skóry, przekroić i usunąć pestki. Miąższ z owoców przełożyć do miksera. Wlać do tego białe wino, wodę różaną, wodę zwykłą, dodać ekstrakt waniliowy, wsypać cukier i wbić białko jajka. Całość dokładnie zmiksować na jednolitą masę, wyciągnąć z miksera, przełożyć do małej miseczki i zamrozić w zamrażalniku. Zamrożone wyciągnąć i łyżką do lodów przełożyć do przestudzonej herbaty. Dodać do tego kostki lodu i udekorować świeżą miętą.
Przygotować sorbet: owoce liczi umyć, obrać ze skóry, przekroić i usunąć pestki. Miąższ z owoców przełożyć do miksera. Wlać do tego białe wino, wodę różaną, wodę zwykłą, dodać ekstrakt waniliowy, wsypać cukier i wbić białko jajka. Całość dokładnie zmiksować na jednolitą masę, wyciągnąć z miksera, przełożyć do małej miseczki i zamrozić w zamrażalniku. Zamrożone wyciągnąć i łyżką do lodów przełożyć do przestudzonej herbaty. Dodać do tego kostki lodu i udekorować świeżą miętą.
Komentarze (0)