Sorbet z liczi i czarną herbatą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 2212
Sorbet z liczi i czarną herbatą
fot. janineomg / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 ml wody
  • 4 kostki lodu
  • 2 listka świeżej mięty
  • 1 łyżeczka sypanej czarnej herbaty
  • Na sorbet:
  • 15 szt. owoców liczi
  • 30 ml białego słodkiego wina wermut
  • 2 łyżki wody różanej
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka wody
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Zagotować wodę w czajniku i zaparzyć 1 łyżeczkę czarnej herbaty. Zaparzoną odcedzić, przelać do szklanki i przestudzić.

Przygotować sorbet: owoce liczi umyć, obrać ze skóry, przekroić i usunąć pestki. Miąższ z owoców przełożyć do miksera. Wlać do tego białe wino, wodę różaną, wodę zwykłą, dodać ekstrakt waniliowy, wsypać cukier i wbić białko jajka. Całość dokładnie zmiksować na jednolitą masę, wyciągnąć z miksera, przełożyć do małej miseczki i zamrozić w zamrażalniku. Zamrożone wyciągnąć i łyżką do lodów przełożyć do przestudzonej herbaty. Dodać do tego kostki lodu i udekorować świeżą miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów