Ojingeo bokkeum
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1852
Składniki:
- 30 g mrożonych kalmarów
- 2 zielone papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka ryżu
- 1 cebula
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 dymka
- 1 łyżka sezamu
- 0,5 łyżeczki pasty chili
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Kalmary rozmrozić. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Cebulę oraz dymkę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni, zeszklić na niej cebule, dodać do tego pastę chili, przecier pomidorowy, pokrojoną paprykę zieloną i dokładnie rozmieszać, po czym dodać do tego pokrojone na kawałki kalmary. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i dodać do ugotowanego wcześniej ryżu. Gotową potrawę posypać sezamem oraz pokrojoną dymką.
Komentarze (0)