Ojingeo bokkeum

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1852
Ojingeo bokkeum
fot. KFoodaddict / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g mrożonych kalmarów
  • 2 zielone papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 dymka
  • 1 łyżka sezamu
  • 0,5 łyżeczki pasty chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Kalmary rozmrozić. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Cebulę oraz dymkę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni, zeszklić na niej cebule, dodać do tego pastę chili, przecier pomidorowy, pokrojoną paprykę zieloną i dokładnie rozmieszać, po czym dodać do tego pokrojone na kawałki kalmary. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i dodać do ugotowanego wcześniej ryżu. Gotową potrawę posypać sezamem oraz pokrojoną dymką.

Komentarze (0)