Zupa grochowa z żeberkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 59
Zupa grochowa z żeberkami
fot. tycoon101 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g żeberek wieprzowych
  • 300 g łuskanego grochu
  • 4 ziemniaki
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 marchew
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • chleb razowy
  • natka selera

Opis przygotowania:

Marchew oraz natkę selera umyć i odsączyć z wody. Groch łuskany opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać bulionem warzywnym i moczyć przez 1,5 godziny. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę i dodać do namoczonego wcześniej grochu. Dodać do tego również obraną ze skóry oraz pokrojoną w kostkę marchew i podzielone na porcje żeberka wieprzowe. Całość posypać suszonym tymiankiem i gotować do miękkości składników. Kiedy warzywa z mięsem zmiękną, wszystko doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i przelać do misek. Udekorować natką selera i podawać z chlebem razowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów