Zupa grochowa z żeberkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 825
Składniki:
- 400 g żeberek wieprzowych
- 300 g łuskanego grochu
- 4 ziemniaki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 marchew
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz czarny mielony
- chleb razowy
- natka selera
Opis przygotowania:
Marchew oraz natkę selera umyć i odsączyć z wody. Groch łuskany opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać bulionem warzywnym i moczyć przez 1,5 godziny. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę i dodać do namoczonego wcześniej grochu. Dodać do tego również obraną ze skóry oraz pokrojoną w kostkę marchew i podzielone na porcje żeberka wieprzowe. Całość posypać suszonym tymiankiem i gotować do miękkości składników. Kiedy warzywa z mięsem zmiękną, wszystko doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i przelać do misek. Udekorować natką selera i podawać z chlebem razowym.
Komentarze (0)