Gofry ze szparagami i jajkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1368
Gofry ze szparagami i jajkami
fot. lyulkamazur (elements.envato.com)

Składniki:

  • 300 g zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • zielony koperek
  • sól
  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę z cukrem przesypać do rondla. Wlać do tego mleko, olej, wbić jajko i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie przelać ją chochelką na rozgrzaną gofrownicę i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu gofry wyłożyć na talerz.

Szparagi umyć, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu szparagi odcedzić i dodać do gofrów na talerzu. Następnie jajka wbić do rondla z gotującym się 1 l wody i gotować je do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia, wyciągnąć z wody i dodać do potrawy. Wszystko udekorować zielonym koperkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów