Gofry ze szparagami i jajkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1368
Składniki:
- 300 g zielonych szparagów
- 2 jajka
- zielony koperek
- sól
- Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę z cukrem przesypać do rondla. Wlać do tego mleko, olej, wbić jajko i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie przelać ją chochelką na rozgrzaną gofrownicę i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu gofry wyłożyć na talerz.
Szparagi umyć, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu szparagi odcedzić i dodać do gofrów na talerzu. Następnie jajka wbić do rondla z gotującym się 1 l wody i gotować je do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia, wyciągnąć z wody i dodać do potrawy. Wszystko udekorować zielonym koperkiem.
Szparagi umyć, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu szparagi odcedzić i dodać do gofrów na talerzu. Następnie jajka wbić do rondla z gotującym się 1 l wody i gotować je do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia, wyciągnąć z wody i dodać do potrawy. Wszystko udekorować zielonym koperkiem.
Komentarze (0)