Zupa ze szpinakiem, szałwią i ziemniakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2901
Składniki:
- 50 g masła
- 2 czerwone cebule
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 15 g poszatkowanej, świeżej szałwii oraz kilka liści do dekoracji
- 2 duże ziemniaki
- 2,5 l wywaru warzywnego
- 250 g młodych liści szpinaku
- 4 łyżki śmietany do podania
Opis przygotowania:
Masło roztop w dużym rondlu i smaż cebulę, aż zmięknie (5-6 minut). Dodaj czosnek, szałwię i ziemniaki pokrojone w kostkę. Przykryj rondel i gotuj na dużym ogniu przez 10 minut. Zamieszaj bulion i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj szpinak i gotuj przez 2 minuty. Przenieś wszystko do miksera i ubijaj mieszaninę, aż do otrzymania gładkiej konsystencji. Przelej mieszaninę z miksera do rondla i wszystko razem zagotuj. Przypraw i podawaj z łyżeczką śmietany i listkami szałwii.
Komentarze (0)