Zupa ze szpinakiem, szałwią i ziemniakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2901
Zupa ze szpinakiem, szałwią i ziemniakami
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 50 g masła
  • 2 czerwone cebule
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 15 g poszatkowanej, świeżej szałwii oraz kilka liści do dekoracji
  • 2 duże ziemniaki
  • 2,5 l wywaru warzywnego
  • 250 g młodych liści szpinaku
  • 4 łyżki śmietany do podania

Opis przygotowania:

Masło roztop w dużym rondlu i smaż cebulę, aż zmięknie (5-6 minut). Dodaj czosnek, szałwię i ziemniaki pokrojone w kostkę. Przykryj rondel i gotuj na dużym ogniu przez 10 minut. Zamieszaj bulion i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj szpinak i gotuj przez 2 minuty. Przenieś wszystko do miksera i ubijaj mieszaninę, aż do otrzymania gładkiej konsystencji. Przelej mieszaninę z miksera do rondla i wszystko razem zagotuj. Przypraw i podawaj z łyżeczką śmietany i listkami szałwii.

Autor: banan

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów