Korma
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2255
Składniki:
- 8 kotletów sojowych
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka ryżu
- 1 marchew
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 cebula
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 czerwona papryczka chili
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Na sos:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka miodu lipowego
- 0,5 łyżeczki mielonej gorczycy
- 0,5 łyżeczki słodkiej, czerwonej papryki
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 1 szklanką lekko osolonej wody, wsypać do tego kurkumę i ugotować na sypko. Ugotowany odparować. Marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Papryczkę chili pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną marchew, papryczkę chili i natkę zielonej pietruszki. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego ugotowany wcześniej ryż, wymieszać i smażyć przez kolejne 1,5 minuty pod przykryciem. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Kotlety sojowe namoczyć w ciepłej wodzie, osączyć z jej nadmiaru, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i przełożyć 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni. Smażyć po 1,5 minuty z obu stron, a usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu.
Przygotować sos: rozgrzać olej na patelni i dodać do niego mieloną gorczycę, curry i imbir. Składniki smażyć na średnim ogniu przez 1 minutę. Potem dodać do tego obrany ze skóry oraz pokrojony drobno czosnek i smażyć do czasu, aż się zeszkli. Wtedy wsypać mieloną paprykę, wlać jogurt naturalny i miód. Dokładnie rozmieszać trzepaczką, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zagotować. Gotowy sos ściągnąć z ognia i polać nim potrawę.
Przygotować sos: rozgrzać olej na patelni i dodać do niego mieloną gorczycę, curry i imbir. Składniki smażyć na średnim ogniu przez 1 minutę. Potem dodać do tego obrany ze skóry oraz pokrojony drobno czosnek i smażyć do czasu, aż się zeszkli. Wtedy wsypać mieloną paprykę, wlać jogurt naturalny i miód. Dokładnie rozmieszać trzepaczką, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zagotować. Gotowy sos ściągnąć z ognia i polać nim potrawę.
Komentarze (0)