Korma

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2255
Korma
fot. BazzaDaRambler / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 8 kotletów sojowych
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 marchew
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 cebula
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 czerwona papryczka chili
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Na sos:
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka miodu lipowego
  • 0,5 łyżeczki mielonej gorczycy
  • 0,5 łyżeczki słodkiej, czerwonej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 1 szklanką lekko osolonej wody, wsypać do tego kurkumę i ugotować na sypko. Ugotowany odparować. Marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Papryczkę chili pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną marchew, papryczkę chili i natkę zielonej pietruszki. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego ugotowany wcześniej ryż, wymieszać i smażyć przez kolejne 1,5 minuty pod przykryciem. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Kotlety sojowe namoczyć w ciepłej wodzie, osączyć z jej nadmiaru, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i przełożyć 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni. Smażyć po 1,5 minuty z obu stron, a usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu.

Przygotować sos: rozgrzać olej na patelni i dodać do niego mieloną gorczycę, curry i imbir. Składniki smażyć na średnim ogniu przez 1 minutę. Potem dodać do tego obrany ze skóry oraz pokrojony drobno czosnek i smażyć do czasu, aż się zeszkli. Wtedy wsypać mieloną paprykę, wlać jogurt naturalny i miód. Dokładnie rozmieszać trzepaczką, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zagotować. Gotowy sos ściągnąć z ognia i polać nim potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów