Kurczak pieczony z serem, jogurtem i szałwią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1862
Składniki:
- 250 g sera śmietankowego puszystego
- 250 g cukru
- 100 g soli
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 4 l wody
- 4 łyżki oleju
- 1 kurczak oporządzony do 1,5 kg
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1 cytryna
- pęczek świeżej szałwii
- pęczek świeżego tymianku
- pieprz mielony
Opis przygotowania:
Warzywa oraz cytrynę umyć i osączyć z wody. Cytrynę pokroić w cienkie plastry. Dwa litry wody przelać do rondla, wsypać do niej cukier, sól, ziarna pieprzu, dodać świeży tymianek i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, wlać do tego 2 pozostałe litry zimnej wody i wymieszać. Następnie dodać do tego całego kurczaka i wstawić do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, kurczaka wyciągnąć z wody, osuszyć, wysmarować go 2 łyżkami oleju i przełożyć go do brytfanki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w plastry o grubości 1 cm i dodać do kurczaka w brytfance. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C i piec przez 15 minut. W tym czasie serek śmietankowy przełożyć do miski i zalać jogurtem naturalnym. Dodać do niego pokrojoną w cienkie plastry szałwię, oraz obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i dokładnie wymieszać. Następnie kurczaka wyciągnąć z piekarnika (piekarnika nie wyłączać) i włożyć do jego wnętrza plastry cytryny oraz wymieszane składniki z miski z serem i jogurtem. Całość skropić pozostałym olejem, obłożyć pozostałą szałwią, wstawić do nadal rozgrzanego piekarnika o tej samej temperaturze i piec do miękkości mięsa. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)