Sałatka rosyjska
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: trudne
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3115
Składniki:
- Na ciasto:
- 200 g mąki
- 35 g masła
- 6 łyżek mleka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko
- szczypta soli
- Sałatka:
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 mała puszka zielonego groszku
- majonez
- szczypta soli
- olej do smażenia
Opis przygotowania:
Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Z masła usunąć powstałą pianę, dodać mleko i zagotować. Dodać do tego 150 g mąki, resztę pozostawić do obtaczania ciasta, całość mieszać na ogniu do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Następnie zdjąć z ognia, wbić najpierw białko, potem żółtko, cały czas mieszając. Kiedy jajko zostanie dobrze wymieszane - zestawić z ognia, doprawić szczyptą soli i pozostawić do ostygnięcia. Gdy ciasto stężeje - formować foremką lub ręcznie małe beczułki, a w ich środku zrobić małe wgłębienie. Beczułki obtoczyć w mące i smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć i osączyć z tłuszczu. Ziemniaki ugotować razem z marchewką w łupinach, a po ugotowaniu obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone wymieszać z zielonym groszkiem, majonezem, szczyptą soli i przełożyć do beczułek. Gotowa sałatkę podawać 15 minut po wykonaniu.
Komentarze (1)
Smacznie wygląda ... ;)