Pstrąg pieczony z szałwią, migdałami i cytryną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2797
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 sprawione pstrągi tęczowe
- 2 cytryny
- 1 szklanka płatków migdałowych
- 1 łyżeczka przypraw do ryb
- pęczek świeżej szałwii
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Cytryny oraz szałwię umyć i osączyć z wody. Sprawione pstrągi wysmarować oliwą z oliwek z góry i wewnątrz ryb. Oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i przyprawą do ryb. Następnie do wnętrza ryb włożyć pokrojoną w plastry cytrynę, posypać płatkami migdałowymi i wyłożyć listkami świeżej szałwii. Wszystko zawinąć w folię aluminiową, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec do miękkości ryby. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika, odwinąć z folii i wyłożyć.
Komentarze (0)