Pstrąg pieczony z szałwią, migdałami i cytryną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1226
Pstrąg pieczony z szałwią, migdałami i cytryną
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 sprawione pstrągi tęczowe
  • 2 cytryny
  • 1 szklanka płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka przypraw do ryb
  • pęczek świeżej szałwii
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Cytryny oraz szałwię umyć i osączyć z wody. Sprawione pstrągi wysmarować oliwą z oliwek z góry i wewnątrz ryb. Oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i przyprawą do ryb. Następnie do wnętrza ryb włożyć pokrojoną w plastry cytrynę, posypać płatkami migdałowymi i wyłożyć listkami świeżej szałwii. Wszystko zawinąć w folię aluminiową, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec do miękkości ryby. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika, odwinąć z folii i wyłożyć.

0 komenatrzy

Podobne przepisy