Locrio de Pollo
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1053
Składniki:
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 5 łyżek oleju
- 3 szklanki wody
- 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie bez pestek
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 szklanka ryżu basmati
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka orzechów nerkowca
- 0,5 szklanki soku pomidorowego
- 0,5 łyżeczki mielonego curry
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć z wody. Ryż basmati opłukać pod bieżącą woda i moczyć go przez 2 godziny. Czosnek obrać ze skory, pokroić drobno i przełożyć go do miski. Łodygi selera pokroić w drobną kostkę i dodać do czosnku w misce. Papryczkę chili pozbawić nasion, pokroić drobno i dodać do warzyw w misce. Dodać do tego orzechy nerkowca, wlać 3 łyżki oleju, wymieszać i dodać do tego ćwiartki z kurczaka. Mięso oprószyć szczypta soli, pieprzu, curry i marynować je przez 15 minut. Po tym czasie mięso wyciągnąć z marynaty. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i wsypać do niego cukier. Wymieszać i smażyć do chwili, aż się dobrze rozpuści. Wtedy dodać do tego przygotowane wcześniej mięso. Smażyć je na średnim ogniu do chwili, aż się zarumieni. Do zarumienionego mięsa dodać pozostałe składniki z marynaty, po czym dodać do tego namoczony wcześniej ryż. Całość zalać 3 szklankami wody, sokiem pomidorowym, dobrze wymieszać i gotować do miękkości ryżu. Kiedy ryż zmięknie, dodać do tego odsączone z zalewy zielone oliwki. Wszystko doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, dobrze wymieszać, ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz..
Komentarze (0)