Zupa pokrzywowa z pulpetami i serem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2424
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 300 ml bulionu warzywnego z kostki
- 40 g pleśniowego sera brie
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka mleka sojowego
- 1 garść młodych pokrzyw
- 1 jajko
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Pokrzywy dokładnie umyć (można używać do tego rękawic gumowych, aby się nie sparzyć), osączyć z wody i posiekać na drobne kawałki. Jedną cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Ser pleśniowy podzielić na porcje. Kolejną cebulę obrać ze skóry i dodać do mielonego mięsa wieprzowego. Do mięsa z cebulą wbić jajko, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i uformować z tego małe pulpety. Gotowe pulpety zagotować w bulionie warzywnym i odcedzić. Bulionu nie wylewać. Następnie pokrojoną cebulę z czosnkiem przełożyć do rondla i zeszklić na małym ogniu. Do zeszklonych składników dodać posiekaną drobno pokrzywę i smażyć pod przykryciem przez 1 minutę. Potem wsypać do tego mąkę, wymieszać, wlać stopniowo mleko sojowe oraz bulion z gotowanych pulpetów, po czym wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą i zagotować na średnim ogniu. Zagotowane składniki przelać na talerz i dodać do tego ugotowane wcześniej pulpety wraz z pokrojonym na porcje serem pleśniowym. Gotową zupę posypać drobnym szczypiorkiem.
Komentarze (0)