Zupa pokrzywowa z pulpetami i serem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2424
Zupa pokrzywowa z pulpetami i serem
fot. Sk?nska Matupplevelser / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 300 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 40 g pleśniowego sera brie
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1 garść młodych pokrzyw
  • 1 jajko
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Pokrzywy dokładnie umyć (można używać do tego rękawic gumowych, aby się nie sparzyć), osączyć z wody i posiekać na drobne kawałki. Jedną cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Ser pleśniowy podzielić na porcje. Kolejną cebulę obrać ze skóry i dodać do mielonego mięsa wieprzowego. Do mięsa z cebulą wbić jajko, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i uformować z tego małe pulpety. Gotowe pulpety zagotować w bulionie warzywnym i odcedzić. Bulionu nie wylewać. Następnie pokrojoną cebulę z czosnkiem przełożyć do rondla i zeszklić na małym ogniu. Do zeszklonych składników dodać posiekaną drobno pokrzywę i smażyć pod przykryciem przez 1 minutę. Potem wsypać do tego mąkę, wymieszać, wlać stopniowo mleko sojowe oraz bulion z gotowanych pulpetów, po czym wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą i zagotować na średnim ogniu. Zagotowane składniki przelać na talerz i dodać do tego ugotowane wcześniej pulpety wraz z pokrojonym na porcje serem pleśniowym. Gotową zupę posypać drobnym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów