Makaron z dynią, szałwią i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1666

Składniki:

  • 300 g miąższu z dyni
  • 30 g makaronu nitki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
  • pęczek świeżego szpinaku
  • garstka świeżej szałwii
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Szałwię, dynię i szpinak umyć i osączyć z wody. Miąższ z dyni pokroić w kostkę. Szałwię drobno posiekać. Makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie rozgrzać oliwę z oliwek na patelni, wsypać do niej przyprawę garam masala oraz pokrojoną wcześniej szałwię. Składniki wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Następnie dodać do tego pokrojona dynię, oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu białego i smażyć do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy dodać do tego szpinak i ugotowany makaron. Całość dobrze wymieszać i smażyć razem przez 2 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów