Makaron z dynią, szałwią i szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1666
Składniki:
- 300 g miąższu z dyni
- 30 g makaronu nitki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
- pęczek świeżego szpinaku
- garstka świeżej szałwii
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Szałwię, dynię i szpinak umyć i osączyć z wody. Miąższ z dyni pokroić w kostkę. Szałwię drobno posiekać. Makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie rozgrzać oliwę z oliwek na patelni, wsypać do niej przyprawę garam masala oraz pokrojoną wcześniej szałwię. Składniki wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Następnie dodać do tego pokrojona dynię, oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu białego i smażyć do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy dodać do tego szpinak i ugotowany makaron. Całość dobrze wymieszać i smażyć razem przez 2 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)