Zupa dyniowa z szałwią i chlebem razowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1967
Składniki:
- 500 mi bulionu warzywnego z kostki
- 250 g miąższu z dyni
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki pokrojonej drobno, świeżej szałwii
- 2 cebule
- 2 kromki chleba razowego
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka śmietany 12 %
- natka zielonej pietruszki
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonego masła dodać pokrojony w kostkę miąższ z dyni, natkę zielonej pietruszki oraz 1 łyżkę posiekanej szałwii. Składniki te dusić pod przykryciem przez 3 minuty, potem wlać do tego bulion warzywny, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i całość gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać do tego śmietanę, po czym wszystko wymieszać i szybko zagotować. Ugotowaną zupę ściągnąć z ognia i przelać do miski. Następnie czosnek obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać 1 łyżkę pokrojonej drobno szałwii, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokruszony drobno chleb razowy, ponownie wymieszać i smażyć razem przez 2 minuty. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)