Gnocchi dyniowe z szałwią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2043
Składniki:
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka suszonych liści szałwii
- 1 łyżka grubo tartego parmezanu
- sól
- Gnocchi:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g miąższu z dyni
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
Opis przygotowania:
Przygotować gnocchi: miąższ z dymi zmiksować mikserem na jednolita masę. Mąkę przesypać na stolnicę i dodać do niej zmiksowany wcześniej miąższ z dyni. Następnie wbić do tego jajko i wyrobić ciasto. Podsypać je mąką, zwinąć w jeden, długi rulon i pokroić nożem w ukośne kluski. Następnie zagotować 1,5 l lekko osolonej wody w rondlu i na wrzątek wrzucić przygotowane kluski. Gotować je do chwili, aż same wypłyną na wierzch, wtedy wyciągnąć je łyżką cedzakową i osaczyć z nadmiaru wody. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego odcedzone kluski. Całość posypać pokruszonymi drobno listkami szałwii. Składniki smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zaczną rumienić. Wówczas ściągnąć je z patelni, wyłożyć na talerz i posypać grubo tartym parmezanem.
Komentarze (0)