Gnocchi dyniowe z szałwią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2043
Gnocchi dyniowe z szałwią
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka suszonych liści szałwii
  • 1 łyżka grubo tartego parmezanu
  • sól
  • Gnocchi:
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g miąższu z dyni
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko

Opis przygotowania:

Przygotować gnocchi: miąższ z dymi zmiksować mikserem na jednolita masę. Mąkę przesypać na stolnicę i dodać do niej zmiksowany wcześniej miąższ z dyni. Następnie wbić do tego jajko i wyrobić ciasto. Podsypać je mąką, zwinąć w jeden, długi rulon i pokroić nożem w ukośne kluski. Następnie zagotować 1,5 l lekko osolonej wody w rondlu i na wrzątek wrzucić przygotowane kluski. Gotować je do chwili, aż same wypłyną na wierzch, wtedy wyciągnąć je łyżką cedzakową i osaczyć z nadmiaru wody. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego odcedzone kluski. Całość posypać pokruszonymi drobno listkami szałwii. Składniki smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zaczną rumienić. Wówczas ściągnąć je z patelni, wyłożyć na talerz i posypać grubo tartym parmezanem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów