Zupa ze słodkich ziemniaków i jabłek
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2581
Składniki:
- 2 słodkie jabłka
- 2 ząbki czosnku
- 2 l bulionu warzywnego z kostki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 kg słodkich ziemniaków
- 1 seler
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa oraz owoce umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w drobną kostkę i zalać sokiem z cytryny. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Seler obrać ze skóry i także pokroić drobno. Następnie rozgrzać masło w garnku, dodać do niego cebulę i zeszklić. Potem dodać pokrojony czosnek, mielony kminek, smażyć przez 1 minute, po czym wszystko zalać bulionem warzywnym. Do zalanych składników dodać pokrojone drobno ziemniaki, seler, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i gotować na średnim ogniu do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie, całość ściągnąć z ognia, dodać jogurt i wszystko zmiksować. Zmiksowane składniki przelać na talerz. Dodać do tego pokrojone jabłka z sokiem cytrynowym i posypać pokrojoną drobno papryką. Przed podaniem udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)