Pudding ze słodkich ziemniaków
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2451
Składniki:
- 20 g migdałów
- Na pudding:
- 8 słodkich ziemniaków
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka masła do wysmarowania kubków
- 0,5 szklanki soku pomarańczowego
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 0,5 szklanki białego cukru
- 0,5 kostki masła
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, ugotować do miękkości i odcedzić. Masło stopić w rondelku i przelać do odcedzonych ziemniaków. Następnie wlać do tego sok pomarańczowy, ekstrakt waniliowy, wbić jajka, wsypać szczyptę soli, cukier biały oraz brązowy i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Przełożyć ją łyżką do odpowiednich kubeczków do zapiekania wysmarowanych masłem. Migdały pokroić ostrym nożem w cienkie plastry i dodać do reszty. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec przez 40 minut.
Komentarze (0)