Zapiekanka ze słodkich ziemniaków
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3856
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 150 g masła orzechowego
- 1 kg słodkich ziemniaków
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka pasty chili
- 1 ząbek czosnku
- pęczek rukoli
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki oraz rukolę umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Paprykę czerwoną pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i dodać do ziemniaków w naczyniu Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Całość oprószyć szczyptą soli, pieprzu i wyłożyć masłem orzechowym. Na masło wyłożyć pastę chili Wszystko zalać śmietaną kremówką, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec do miękkości ziemniaków. Gotową zapiekankę przełożyć do miski i podawać razem z rukolą.
Komentarze (0)