Bułki czosnkowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2197
Składniki:
- 5 g drożdży
- 4 łyżki ciepłego mleka
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 główki czosnku
- 2 łyżki maki do podsypania ciasta
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Opis przygotowania:
Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu do czasu aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z ognia i przestudzić. Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem i cukrem, po czym roztarte odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Wlać do tego roztarte drożdże i z całości wyrobić ciasto. Wyrobione nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość 1 cm. Rozwałkowane posypać smażonym czosnkiem i całość zawinąć w rulon, a potem przełożyć go do odpowiedniej foremki lub na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 st. i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)