Bułki czosnkowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2197
Bułki czosnkowe
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 5 g drożdży
  • 4 łyżki ciepłego mleka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 główki czosnku
  • 2 łyżki maki do podsypania ciasta
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Opis przygotowania:

Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu do czasu aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z ognia i przestudzić. Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem i cukrem, po czym roztarte odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Wlać do tego roztarte drożdże i z całości wyrobić ciasto. Wyrobione nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość 1 cm. Rozwałkowane posypać smażonym czosnkiem i całość zawinąć w rulon, a potem przełożyć go do odpowiedniej foremki lub na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 st. i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów