Sernik ze słodkich ziemniaków
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2809
Składniki:
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki polewy toffi
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka masła do wysmarowania blach do pieczenia
- Masa:
- 400 g twarogu sernikowego
- 6 słodkich ziemniaków
- 3 jajka
- 1 szklanka maki pszennej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 0,5 kostki roztopionego masła
- Spód:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 0,5 kostki masła
Opis przygotowania:
Przygotować spód: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Dodać do tego masło, wbić jajko, zagnieść gładkie ciasto, po czym zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkować je na grubość 1 cm i przełożyć na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia.
Przygotować masę: ziemniaki słodkie umyć, obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały ponad powierzchnię i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Dodać do tego twaróg sernikowy, wlać roztopione masło, wsypać mielony, cynamon, cukier puder i gałkę muszkatołową. Całość zmiksować na jednolitą masę, a w czasie miksowania wbijać stopniowo po jednym jajku. Gotową masę nałożyć na ciasto w blasze do pieczenia.
Wszystko wstawić do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 185 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić, a potem okrągłą foremka do ciast wyciąć porcje ciasta i przełożyć je na talerz. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę i nałożyć ja na ciasto. Następnie otwartym płomieniem ognia lekko ją zrumienić. Gotowe ciasto, polać polewą toffi i posypać wiórkami kokosowymi.
Przygotować masę: ziemniaki słodkie umyć, obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały ponad powierzchnię i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Dodać do tego twaróg sernikowy, wlać roztopione masło, wsypać mielony, cynamon, cukier puder i gałkę muszkatołową. Całość zmiksować na jednolitą masę, a w czasie miksowania wbijać stopniowo po jednym jajku. Gotową masę nałożyć na ciasto w blasze do pieczenia.
Wszystko wstawić do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 185 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić, a potem okrągłą foremka do ciast wyciąć porcje ciasta i przełożyć je na talerz. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę i nałożyć ja na ciasto. Następnie otwartym płomieniem ognia lekko ją zrumienić. Gotowe ciasto, polać polewą toffi i posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze (0)