Sernik ze słodkich ziemniaków

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1885
Sernik ze słodkich ziemniaków
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki polewy toffi
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka masła do wysmarowania blach do pieczenia
  • Masa:
  • 400 g twarogu sernikowego
  • 6 słodkich ziemniaków
  • 3 jajka
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 kostki roztopionego masła
  • Spód:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 0,5 kostki masła

Opis przygotowania:

Przygotować spód: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Dodać do tego masło, wbić jajko, zagnieść gładkie ciasto, po czym zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkować je na grubość 1 cm i przełożyć na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia.
Przygotować masę: ziemniaki słodkie umyć, obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały ponad powierzchnię i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Dodać do tego twaróg sernikowy, wlać roztopione masło, wsypać mielony, cynamon, cukier puder i gałkę muszkatołową. Całość zmiksować na jednolitą masę, a w czasie miksowania wbijać stopniowo po jednym jajku. Gotową masę nałożyć na ciasto w blasze do pieczenia.
Wszystko wstawić do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 185 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić, a potem okrągłą foremka do ciast wyciąć porcje ciasta i przełożyć je na talerz. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę i nałożyć ja na ciasto. Następnie otwartym płomieniem ognia lekko ją zrumienić. Gotowe ciasto, polać polewą toffi i posypać wiórkami kokosowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów