Zupa miks z ziemniaków, brokuła i szpinaku

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2219
Zupa miks z ziemniaków, brokuła i szpinaku
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 duży brokuł
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • pęczek świeżego szpinaku
  • pieprz świeżo zmielony
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Brokuła pokroić w różyczki. Szpinak drobno posiekać. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojone wcześniej ziemniaki oraz brokuła. Całość zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości składników. Kiedy zmiękną, dodać posiekany drobno szpinak, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować jeszcze przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem wlać do tego śmietanę, wszystko zmiksować mikserem, po czym ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać tartą gałką muszkatołową.

Komentarze (1)

Ugotowałam ją, jest naprawdę pyszna polecam :)

Podobne przepisy

Więcej przepisów