Zupa miks z ziemniaków, brokuła i szpinaku
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2219
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 duży brokuł
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- pęczek świeżego szpinaku
- pieprz świeżo zmielony
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Brokuła pokroić w różyczki. Szpinak drobno posiekać. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojone wcześniej ziemniaki oraz brokuła. Całość zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości składników. Kiedy zmiękną, dodać posiekany drobno szpinak, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować jeszcze przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem wlać do tego śmietanę, wszystko zmiksować mikserem, po czym ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać tartą gałką muszkatołową.
Komentarze (1)
Ugotowałam ją, jest naprawdę pyszna polecam :)