Zupa krem z ziemniaków z grzankami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1391
Składniki:
- 4 łyżki grzanek do zup
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 1,5 kg słodkich ziemniaków
- 1,5 bulionu warzywnego
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka jarmużu do dekoracji
Opis przygotowania:
Ziemniaki oraz natkę jarmużu umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki pokroić w dużą kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonego czosnku z cebulą wsypać suszony majeranek, tartą gałkę muszkatołową i smażyć przez 30 sekund. Po tym czasie dodać do tego pokrojone wcześniej ziemniaki. Całość zalać bulionem warzywnym i gotować na średnim ogniu do miękkości ziemniaków. Kiedy ziemniaki zmiękną, wyciągnąć podczas gotowania 2 łyżki ziemniaków, a resztę zasypać tartym parmezanem i zmiksować na jednolitą masę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i przełożyć do misek. Wierz wyłożyć wyciągnięte ziemniaki oraz grzanki, a całość udekorować gałązkami świeżego jarmużu.
Komentarze (0)