Zrazy z kurczaka z pieczarkami i kiełbasą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3184
Zrazy z kurczaka z pieczarkami i kiełbasą
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g kiełbasy chorizo
  • 15 g pieczarek
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 łyżki sosu chili
  • 1 mały brokuł
  • 1 dymka
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki posypki Panko
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Brokuła, pieczarki oraz piersi z kurczaka umyć i osączyć z wody. Brokuła podzielić na różyczki, zalać je 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Ugotowanego brokuła pokroić drobno. Pieczarki obrać z błony i pokroić w kostkę. Kiełbasę chorizo również pokroić w kostkę. Dymkę obrać ze skóry, zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni oraz dodać do niej pokrojone wcześniej pieczarki i kiełbasę. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojonego brokuła, dokładnie wymieszać, smażyć przez 40 sekund i ściągnąć z ognia. Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem i oprószyć pieprzem oraz solą. Na oproszone mięso nałożyć łyżką wszystkie smażone wcześniej składniki i całość zawinąć w rulony. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać posypkę Panko, po czym zawinięte składniki zamoczyć najpierw w roztrzepanym jajku, potem w posypce i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Zrazy smażyć na złoty kolor, a usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Gotowe zalać sosem chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów