Zrazy z kurczaka z pieczarkami i kiełbasą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3184
Składniki:
- 30 g kiełbasy chorizo
- 15 g pieczarek
- 2 piersi z kurczaka
- 3 łyżki sosu chili
- 1 mały brokuł
- 1 dymka
- 1 jajko
- 0,5 szklanki posypki Panko
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Brokuła, pieczarki oraz piersi z kurczaka umyć i osączyć z wody. Brokuła podzielić na różyczki, zalać je 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Ugotowanego brokuła pokroić drobno. Pieczarki obrać z błony i pokroić w kostkę. Kiełbasę chorizo również pokroić w kostkę. Dymkę obrać ze skóry, zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni oraz dodać do niej pokrojone wcześniej pieczarki i kiełbasę. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojonego brokuła, dokładnie wymieszać, smażyć przez 40 sekund i ściągnąć z ognia. Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem i oprószyć pieprzem oraz solą. Na oproszone mięso nałożyć łyżką wszystkie smażone wcześniej składniki i całość zawinąć w rulony. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać posypkę Panko, po czym zawinięte składniki zamoczyć najpierw w roztrzepanym jajku, potem w posypce i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Zrazy smażyć na złoty kolor, a usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Gotowe zalać sosem chili.
Komentarze (0)