Zupa z zielonego groszku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2025

Składniki:

  • 600 g groszku
  • 200 g cielęciny lub kury
  • 1,5 l wody
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 1/4 łyżeczki tymianki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Z mięsa i warzyw ugotuj rosół i przecedź. Groszek ugotuj w małej ilości lekko osolonej i ocukrzonej wody. Odcedź, odłóż kilka łyżek groszku, a pozostały przetrzyj przez sito do przecedzonego rosołu. Mąkę wymieszaj z łyżką zimnej wody, wlej do zupy, dopraw solą, pieprzem i zagotuj. Dodaj odłożony groszek i zieloną pietruszkę drobno pokrojoną i podsmażoną na maśle. Podawaj z grzankami.
Zamiast zielonej pietruszki możesz dodać pokrojone świeże listki estragonu i 2-3 łyżki śmietany.
Smacznego!

Autor: magda

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów