Zupa z zielonego groszku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2178
Składniki:
- 600 g groszku
- 200 g cielęciny lub kury
- 1,5 l wody
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 por
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 1/4 łyżeczki tymianki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mąki
- 1/2 pęczka zielonej pietruszki
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Z mięsa i warzyw ugotuj rosół i przecedź. Groszek ugotuj w małej ilości lekko osolonej i ocukrzonej wody. Odcedź, odłóż kilka łyżek groszku, a pozostały przetrzyj przez sito do przecedzonego rosołu. Mąkę wymieszaj z łyżką zimnej wody, wlej do zupy, dopraw solą, pieprzem i zagotuj. Dodaj odłożony groszek i zieloną pietruszkę drobno pokrojoną i podsmażoną na maśle. Podawaj z grzankami.
Zamiast zielonej pietruszki możesz dodać pokrojone świeże listki estragonu i 2-3 łyżki śmietany.
Smacznego!
Zamiast zielonej pietruszki możesz dodać pokrojone świeże listki estragonu i 2-3 łyżki śmietany.
Smacznego!
Komentarze (0)