Upma z kaszy manny, groszku i pomidorów

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2805
Upma z kaszy manny, groszku i pomidorów
fot. ptwo / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 g zielonego groszku
  • 5 suszonych pomidorów
  • 2 zielone papryczki chili
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 biała rzodkiew
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonej gorczycy
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Papryczki umyć, pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać pokrojoną papryczkę chili, kminek, gorczycę, szczyptę soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty. Następnie wsypać do tego kasze mannę i cały czas mieszać drewnianą łyżką, aż kasza zbrązowieje. Wówczas ściągnąć z ognia. Groszek zielony przełożyć do rondla, zalać 1 szklanką lekko osolonej wody, dodać suszone pomidory i zagotować. Ponownie wymieszaną kaszę postawić na małym ogniu i wlać do niej wodę z gotowanego groszku z pomidorami, przemieszać, a potem dodać pozostałe warzywa. Wszystko dokładnie mieszać do czasu, aż woda częściowo wyparuje, wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Rzodkiew białą umyć, pokroić na kawałki i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów