Upma z kaszy manny, groszku i pomidorów
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2805
Składniki:
- 150 g zielonego groszku
- 5 suszonych pomidorów
- 2 zielone papryczki chili
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 biała rzodkiew
- 0,5 łyżeczki kminku
- 0,5 łyżeczki mielonej gorczycy
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Papryczki umyć, pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać pokrojoną papryczkę chili, kminek, gorczycę, szczyptę soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty. Następnie wsypać do tego kasze mannę i cały czas mieszać drewnianą łyżką, aż kasza zbrązowieje. Wówczas ściągnąć z ognia. Groszek zielony przełożyć do rondla, zalać 1 szklanką lekko osolonej wody, dodać suszone pomidory i zagotować. Ponownie wymieszaną kaszę postawić na małym ogniu i wlać do niej wodę z gotowanego groszku z pomidorami, przemieszać, a potem dodać pozostałe warzywa. Wszystko dokładnie mieszać do czasu, aż woda częściowo wyparuje, wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Rzodkiew białą umyć, pokroić na kawałki i dodać do całości.
Komentarze (0)