Grochówka z zielonego groszku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2322
Składniki:
- 0,5 kg suszonego groszku
- 400 g mięsa wołowego bez kości
- 4 kromki chleba razowego
- 2 l wody
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżki masła
- 0,5 łyżeczki musztardy Dijon
- gotowy sos sojowy ciemny
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Groszek opłukać, namoczyć na 4 godziny, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i zmiksować. Mięso natrzeć solą oraz pieprzem, pokroić w drobną kostkę, zalać 2 l wody i gotować na małym ogniu. Obrać cebulę i czosnek, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Dodać do tego musztardę, zmiksowany groszek, dokładnie wymieszać i dodać do zupy. Całość gotować do miękkości mięsa, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i przelać na talerz. Kromki chleba pokroić na małe kwadraty i wyłożyć wokół talerza. Śmietanę nałożyć łyżką na środek zupy, a całość polać gotowym sosem sojowym.
Komentarze (0)