Grochówka z zielonego groszku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2322
Grochówka z zielonego groszku
fot. hfb / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg suszonego groszku
  • 400 g mięsa wołowego bez kości
  • 4 kromki chleba razowego
  • 2 l wody
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżki masła
  • 0,5 łyżeczki musztardy Dijon
  • gotowy sos sojowy ciemny
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Groszek opłukać, namoczyć na 4 godziny, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i zmiksować. Mięso natrzeć solą oraz pieprzem, pokroić w drobną kostkę, zalać 2 l wody i gotować na małym ogniu. Obrać cebulę i czosnek, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Dodać do tego musztardę, zmiksowany groszek, dokładnie wymieszać i dodać do zupy. Całość gotować do miękkości mięsa, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i przelać na talerz. Kromki chleba pokroić na małe kwadraty i wyłożyć wokół talerza. Śmietanę nałożyć łyżką na środek zupy, a całość polać gotowym sosem sojowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów