Zapiekanka z pora, groszku, orzechów i rodzynek

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 975
Zapiekanka z pora, groszku, orzechów i rodzynek
fot. Katrin Gilger (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 350 ml śmietany 18%
  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 200 g startego sera Gouda
  • 100 g rodzynek
  • 100 g tłuczonych orzechów nerkowca
  • 4 małe pory
  • 2 bagietki
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Pory umyć, odsączyć z wody, pokroić na kawałki i przełożyć do brytfanki. Śmietanę zmieszać z tartym serem Gouda, szczyptą soli, mielonego, czarnego pieprzu i przelać do brytfanki. Dodać do tego odsączony z zalewy zielony groszek. Całość posypać sparzonymi wcześniej rodzynkami oraz orzechami nerkowca i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Wszystko piec do miękkości porów.

Dobrze smakuje podawana ze świeżą bagietką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów