Zapiekanka z pora, groszku, orzechów i rodzynek
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 975
Składniki:
- 350 ml śmietany 18%
- 200 g zielonego groszku w zalewie
- 200 g startego sera Gouda
- 100 g rodzynek
- 100 g tłuczonych orzechów nerkowca
- 4 małe pory
- 2 bagietki
- 1 szklanka wrzącej wody
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Pory umyć, odsączyć z wody, pokroić na kawałki i przełożyć do brytfanki. Śmietanę zmieszać z tartym serem Gouda, szczyptą soli, mielonego, czarnego pieprzu i przelać do brytfanki. Dodać do tego odsączony z zalewy zielony groszek. Całość posypać sparzonymi wcześniej rodzynkami oraz orzechami nerkowca i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Wszystko piec do miękkości porów.
Dobrze smakuje podawana ze świeżą bagietką.
Dobrze smakuje podawana ze świeżą bagietką.
Komentarze (0)