Placuszki z zielonego groszku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2601
Składniki:
- 2 szklanki zielonego groszku
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- oliwa
- zielony koperek
Opis przygotowania:
Groszek ugotować na miękko, następnie połowę zmiksować, a resztę zostawić. Oddzielić żółtka od białek. Do zmiksowanego groszku dodać żółtka, mąkę, sól, pieprz i pozostały cały groszek. Z białek ubić pianę. Wszystkie składniki wymieszać, dodając do nich stopniowo pianę. Z powstałej masy uformować placki i smażyć na mocno rozgrzanej oliwie z obu stron. Po usmażeniu wyłożyć na talerz i obsypać zielonym koperkiem.
Komentarze (0)