Placuszki z zielonego groszku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2124

Składniki:

  • 2 szklanki zielonego groszku
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • zielony koperek

Opis przygotowania:

Groszek ugotować na miękko, następnie połowę zmiksować, a resztę zostawić. Oddzielić żółtka od białek. Do zmiksowanego groszku dodać żółtka, mąkę, sól, pieprz i pozostały cały groszek. Z białek ubić pianę. Wszystkie składniki wymieszać, dodając do nich stopniowo pianę. Z powstałej masy uformować placki i smażyć na mocno rozgrzanej oliwie z obu stron. Po usmażeniu wyłożyć na talerz i obsypać zielonym koperkiem.

0 komenatrzy

Podobne przepisy