Zupa z zielonego groszku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1802
Składniki:
- 1,5 l wody
- 2 szklanki zielonego groszku mrożonego
- 2 marchewki
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 2 ziela angielskie
- 2 krople magi
- 1 mały seler
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 1 pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, odcedzić i obrać ze skorupek. Marchew oraz seler umyć i zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę. Groszek zielony rozmrozić, zalać 1,5 l wody, dodać starte warzywa, cebulę, liść laurowy i doprowadzić do wrzenia. Jajka rozdrobnić widelcem, dodać do gotującej się zupy, po czym ściągnąć z ognia, doprawić do smaku pieprzem, solą, maggi i wymieszać. Następnie zupę zmiksować mikserem, przelać do miski, polać śmietaną i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)