Pastitsio
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2983
Składniki:
- 400 g makaronu rurki
- 200 g mielonej wieprzowiny
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 15 g tartego parmezanu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Makaron zalać 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać pokrojony drobno czosnek, cebulę i zeszklić. Następnie dodać do tego mięso mielone i smażyć na małym ogniu do czasu, aż zbrązowieje i wówczas ściągnąć z ognia. Wysmarować masłem naczynie do zapiekania, przełożyć do niego porcję ugotowanego makaronu i wysmarować go przecierem pomidorowym wymieszanym z gałką muszkatołową. Na to nałożyć zrumienione mięso z cebulą oraz czosnkiem, po czym znów wysmarować przecierem pomidorowym. Na przecier wyłożyć drugą warstwę makaronu. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu z tartym parmezanem, po czym wysmarować całą potrawę, a wierzch wysmarować przecierem pomidorowym, Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec na złoty kolor.
Komentarze (0)