Tosty z botwiną i serem pleśniowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2366
Tosty z botwiną i serem pleśniowym
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g sera pleśniowego brie
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 pęczek botwiny
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Buraczki z botwiny obrać ze skóry, po czym razem z liśćmi pokroić drobno. Następnie zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone wyłożyć na talerz i oprószyć szczyptą pieprzu. Rozgrzać olej na patelni, dodać kromki chleba tostowego, oprószyć szczyptą soli i zrumienić z obu stron. Zrumieniony chleb dodać do ugotowanej botwiny. Ser pleśniowy pokroić w plastry i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i polać sokiem cytrynowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów