Tosty z botwiną i serem pleśniowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2366
Składniki:
- 30 g sera pleśniowego brie
- 2 kromki chleba tostowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 pęczek botwiny
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Buraczki z botwiny obrać ze skóry, po czym razem z liśćmi pokroić drobno. Następnie zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone wyłożyć na talerz i oprószyć szczyptą pieprzu. Rozgrzać olej na patelni, dodać kromki chleba tostowego, oprószyć szczyptą soli i zrumienić z obu stron. Zrumieniony chleb dodać do ugotowanej botwiny. Ser pleśniowy pokroić w plastry i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i polać sokiem cytrynowym.
Komentarze (0)