Czebureki
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1829
Czeburek to pieróg z ciasta na bazie z mąki, wody i soli. W tradycyjnej wersji zawiera farsz z mięsa mielonego i jest smażony w głębokim oleju roślinnym lub tłuszczu zwierzęcym.
Składniki:
- Ciasto:
- 800 g mąki pszennej
- 300 ml wody
- 50 ml czystej wódki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- szczypta soli
- Farsz:
- 800 g mielonego mięsa wieprzowego
- 120 ml wody
- 1 cebula
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny świeżo zmielony
- Ponadto:
- 250 ml sosu pomidorowego
- 0,5 łyżeczki suszonej papryki chili
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Sos pomidorowy zmieszać z suszonym chili i przelać go do małych miseczek.
Przygotować ciasto: do jednej miski wsypać mąkę, do drugiej wlać wodę, oliwę z oliwek, wódkę i wsypać szczyptę soli. Składniki z wódką \rozmieszać trzepaczką i przelać je do mąki w misce. Z całości wyrobić gładkie ciasto. Podsypać je mąką, jeszcze raz wyrobić ręcznie, po czym nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Przygotować farsz: mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do mielonego mięsa w misce. Dodać do tego natkę zielonej pietruszki, wlać wodę, wsypać szczyptę soli, świeżo zmielony pieprz czarny i wymieszać.
Ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić je na równe kawałki. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na grubość 3 mm i nałożyć na niego przygotowany wcześniej farsz mięsny. Całość złożyć na połowy i zlepić ręcznie. Wszystko włożyć do mocno rozgrzanego głębokiego oleju na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z oleju, wyłożyć na talerz, posypać natką zielonej pietruszki i podawać z sosem pomidorowym z chili.
Przygotować ciasto: do jednej miski wsypać mąkę, do drugiej wlać wodę, oliwę z oliwek, wódkę i wsypać szczyptę soli. Składniki z wódką \rozmieszać trzepaczką i przelać je do mąki w misce. Z całości wyrobić gładkie ciasto. Podsypać je mąką, jeszcze raz wyrobić ręcznie, po czym nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Przygotować farsz: mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do mielonego mięsa w misce. Dodać do tego natkę zielonej pietruszki, wlać wodę, wsypać szczyptę soli, świeżo zmielony pieprz czarny i wymieszać.
Ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić je na równe kawałki. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na grubość 3 mm i nałożyć na niego przygotowany wcześniej farsz mięsny. Całość złożyć na połowy i zlepić ręcznie. Wszystko włożyć do mocno rozgrzanego głębokiego oleju na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z oleju, wyłożyć na talerz, posypać natką zielonej pietruszki i podawać z sosem pomidorowym z chili.
Komentarze (0)