Czebureki

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1829
Czebureki
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)
Czeburek to pieróg z ciasta na bazie z mąki, wody i soli. W tradycyjnej wersji zawiera farsz z mięsa mielonego i jest smażony w głębokim oleju roślinnym lub tłuszczu zwierzęcym.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 800 g mąki pszennej
  • 300 ml wody
  • 50 ml czystej wódki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 800 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 120 ml wody
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny świeżo zmielony
  • Ponadto:
  • 250 ml sosu pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki suszonej papryki chili
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Sos pomidorowy zmieszać z suszonym chili i przelać go do małych miseczek.

Przygotować ciasto: do jednej miski wsypać mąkę, do drugiej wlać wodę, oliwę z oliwek, wódkę i wsypać szczyptę soli. Składniki z wódką \rozmieszać trzepaczką i przelać je do mąki w misce. Z całości wyrobić gładkie ciasto. Podsypać je mąką, jeszcze raz wyrobić ręcznie, po czym nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.

Przygotować farsz: mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do mielonego mięsa w misce. Dodać do tego natkę zielonej pietruszki, wlać wodę, wsypać szczyptę soli, świeżo zmielony pieprz czarny i wymieszać.

Ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić je na równe kawałki. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na grubość 3 mm i nałożyć na niego przygotowany wcześniej farsz mięsny. Całość złożyć na połowy i zlepić ręcznie. Wszystko włożyć do mocno rozgrzanego głębokiego oleju na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z oleju, wyłożyć na talerz, posypać natką zielonej pietruszki i podawać z sosem pomidorowym z chili.

Komentarze (0)