Zupa z tofu, soi i szynki
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2236
Składniki:
- 500 ml bulionu warzywnego z kostki
- 40 g białego tofu
- 30 g soi
- 25 g wędzonej szynki
- 2 dymki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki śmietany 18 %
- natka selera
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Soję opłukać pod bieżącą wodą, potem zalać zimnym bulionem warzywnym i moczyć przez 2 godziny. Następnie rozgrzać olej w garnku, dodać obraną i pokrojona w kostkę dymkę i zeszklić. Do zeszklonej dymki wlać namoczona soję z bulionem, dodać do tego pokrojone na drobne kawałeczki tofu oraz szynkę wędzoną. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą i gotować do miękkości składników na średnim ogniu. Pod koniec gotowania wlać do tego śmietanę, po czym dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać pokrojoną natką selera.
Komentarze (0)