Zupa z tofu, soi i szynki

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2236
Zupa z tofu, soi i szynki
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 40 g białego tofu
  • 30 g soi
  • 25 g wędzonej szynki
  • 2 dymki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • natka selera
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Soję opłukać pod bieżącą wodą, potem zalać zimnym bulionem warzywnym i moczyć przez 2 godziny. Następnie rozgrzać olej w garnku, dodać obraną i pokrojona w kostkę dymkę i zeszklić. Do zeszklonej dymki wlać namoczona soję z bulionem, dodać do tego pokrojone na drobne kawałeczki tofu oraz szynkę wędzoną. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą i gotować do miękkości składników na średnim ogniu. Pod koniec gotowania wlać do tego śmietanę, po czym dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać pokrojoną natką selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów