Zapiekanka z zielonej fasoli, pieczarek i szynki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1026
Składniki:
- 800 g zielonej fasolki szparagowej
- 300 g małych pieczarek
- 300 g szynki parmeńskiej
- 200 ml śmietany 18%
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżka masła do wysmarowania brytfanki
- 1 l wrzącej wody
- 0,5 szklanki bułki tartej
- sól
- mielony pieprz czarny
Opis przygotowania:
Fasolkę oraz pieczarki umyć i odsączyć z wody. Fasolkę pozbawić końcówek, przełożyć ją do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu fasolkę odcedzić i przełożyć do wysmarowanej masłem brytfanki. Pieczarki obrać z błony, wrzucić je do rondla z wrząca wodą i parzyć przez 2 minuty. Po tym czasie pieczarki odcedzić, pokroić je w cienkie plastry i dodać do fasolki w brytfance. Następnie śmietanę zmieszać z tartym parmezanem i polać tym fasolkę z pieczarkami. Dodać do tego pokrojoną na małe kawałki szynkę parmeńską i bułkę tartą. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)