Zapiekanka z zielonej fasoli, pieczarek i szynki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 791
Zapiekanka z zielonej fasoli, pieczarek i szynki
fot. mealmakeovermoms (flickr.com) / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 800 g zielonej fasolki szparagowej
  • 300 g małych pieczarek
  • 300 g szynki parmeńskiej
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżka masła do wysmarowania brytfanki
  • 1 l wrzącej wody
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • sól
  • mielony pieprz czarny

Opis przygotowania:

Fasolkę oraz pieczarki umyć i odsączyć z wody. Fasolkę pozbawić końcówek, przełożyć ją do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu fasolkę odcedzić i przełożyć do wysmarowanej masłem brytfanki. Pieczarki obrać z błony, wrzucić je do rondla z wrząca wodą i parzyć przez 2 minuty. Po tym czasie pieczarki odcedzić, pokroić je w cienkie plastry i dodać do fasolki w brytfance. Następnie śmietanę zmieszać z tartym parmezanem i polać tym fasolkę z pieczarkami. Dodać do tego pokrojoną na małe kawałki szynkę parmeńską i bułkę tartą. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów