Placki z dyni

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2118
Placki z dyni
fot. hlkljgk / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g miąższu z dyni
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 mielone goździki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Miąższ z dymi przełożyć do miksera, zmiksować na jednolitą masę i przełożyć do miski. Następnie wsypać do niego mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, mielone goździki, wlać mleko, roztopione masło, wsypać mielony imbir i wbić jajko. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki łyżką nałożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Całość polać syropem klonowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów