Placki z dyni
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2292
Składniki:
- 200 g miąższu z dyni
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 mielone goździki
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Miąższ z dymi przełożyć do miksera, zmiksować na jednolitą masę i przełożyć do miski. Następnie wsypać do niego mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, mielone goździki, wlać mleko, roztopione masło, wsypać mielony imbir i wbić jajko. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki łyżką nałożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Całość polać syropem klonowym.
Komentarze (0)